Bal Üretiminde Verim Düştü

Bal Üretiminde Verim Düştü

Havaların soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle rekoltede düşüş yaşandığı açıklandı.
Ardahan’da bu yıl bal üretiminde, geçen yıla oranla % 60 düşüş gösterdiği bildirildi. İl genelinde yaklaşık 50 bin arılı kovanda bal sağım işlemi tamamlanırken, bal veriminde geçen yıllara oranla büyük düşüş yaşandığı bildirildi.
Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yaptığı açıklamada, Ardahan’da 540 üyenin yaklaşık 50 bin kovanında bal sağım işleminin tamamlandığını söyledi.
Özellikle Haziran ayının başında kırağı ve şiddeyli yağışların arılı kovanları etkilenmesinden dolayı bal veriminde büyük düşüş yaşandığını belirten Evliyaoğlu, "Bu yıl yağışlar bizi olumsuz etkiledi. Çiçekteki nektari azalttı. Özellikle haziran ayı başlarında etkili olan kırağı bala daha da zarar verdi. Bu nedenle biz bu yıl beklediğimiz % 60 oranında balıüretiminde düşüş meydana geldi. Şuan % 40’a düştü. Şuan bir kovanda ortalama 5 ile 7 kilo arası bal var. Bunu da özellikle 2010’a kıyasladığımızda % 60’lık bir düşük söz konusu. Çünkü en yüksez verimi 800 ton ile 2010’da almıştır. 2010’dan sonar iyi olan ve köde olan sezinlarımız da oldu. Ancak biz bu yıl istediğimizi alamadık" dedi.