Balıkesir Rüzgar Enerjisi’nde Birinci Sırada

Balıkesir Rüzgar Enerjisi’nde Birinci Sırada

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen Türkiye’de, rüzgârdan enerji üretimi artıyor. Birçok bölgede yatırım yapılırken, rüzgâr enerji santrallerinin kurulu güç bakımından Güney Marmara Bölgesi birinci sırada yer alıyor.
Yeni yatırımların hayata geçmesiyle rüzgâr enerjisinden elektrik üreten santrallerine yenilerini ekleyen Türkiye’de, bu gelişmeye paralel olarak rüzgârdan üretilen elektriğin miktarı da artıyor. Geçen yılın ilk yarısında rüzgar enerjisi alanında Türkiye’nin kurulu gücü 2 bin 619 megavat iken, bu yılın ilk yarısı sonunda bu kapasite 3 bin 424 megavata çıktı. Rüzgâr enerjisindeki kurulu güce bir yılda 805 megavatlık kapasite eklendi. Söz konusu dönemde Türkiye’nin rüzgâr enerjisindeki kurulu gücünde yaklaşık yüzde 30’luk artış oldu.
Türkiye, geçen yılın ilk yarısında rüzgârdan 3 milyar 213 milyon 302 bin 202 kilovatsaat elektrik üretirken, bu miktar 2014’ün ilk yarısında 3 milyar 600 milyon 187 bin 977 kilovatsaate yükseldi. Yılın ilk yarısında rüzgârdan üretilen elektrik miktarı geçen yılın aynı dönemine göre 476 milyon 885 bin 775 kilovatsaat arttı. Türkiye’de, bu yılın ilk 6 ayındaki rüzgârdan elektrik üretimi yaklaşık yüzde 15 arttı.
GÜNEY MARMARA LİDER BÖLGE
Balıkesir’nin 767,3 ve Çanakkale’nin 140,55 MW üretimiyle Türkiye’deki en önemli üretim merkezi olduğu öğrenildi. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB), Temmuz 2014 verilerine göre işletmede olan rüzgâr enerji santrallerinin (RES) kurulu güç bakımından illere göre dağılımında Güney Marmara Bölgesi yüzde 26,51 ile Türkiye’de ilk sırada geliyor. Bu orana göre Türkiye’deki RES’lerin kurulu güç bakımından her dört RES’ten biri Güney Marmara bölgesinde bulunuyor. İllere göre rüzgâr enerji santrallerinin kurulu güç bakımından dağılımına bakıldığında ise Balıkesir yüzde 22,41 ile ilk sırada yer alırken, Çanakkale yüzde 4,10 sekizinci sırada yer alıyor.
Rapora göre Balıkesir’de 5, Çanakkale’de ise 2 RES halen inşa halinde bulunuyor. TÜREB’in verilerine göre Güney Marmara bölgesinde inşa halindeki RES’lerin devreye alınması ile 169,55 MW güç daha eklenmiş olacak. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği’nin verilerine göre Lisanslı Olan Rüzgar Enerji Santrallerinin Güç Bakımından Bölgelere Göre Yüzdesel Dağılımında Marmara Bölgesi yüzde 40,93 ile ve 2.204 MW elektrik üretimiyle diğer bölgelerin önünde yer alıyor.