Balina yağı kullanımı arttı!

Balina yağı kullanımı arttı!

Türkiye’ye ‘donyağı’ adı altında ÖTV’siz olarak sokulan birçok hayvansal yağın yakıt olarak kullanıldığı öğrenildi. Don yağı adı altında ülkeye giren balina yağının dahi araçlarda yakıt olarak kullanıldığı iddia edildi. İlk önce aydınlatma için kullanılan kandillerde daha sonra trenlerde kullanılan balina yağı, petrolün yaygınlaşmasıyla birlikte gözden düşmüştü.

Daha sonraları kozmetik ürünlerinin yapımında kullanılan balina yağları, şimdilerde ise Türkiye’de çeşitli işlemlerden geçirilerek yakıt olarak araçların depolarına dolduruluyor. Mazot ile karıştırılan söz konusu ürününün dünya çapında çok az bulunabildiğini dile getiren uzmanlar, balina yağının özellikleri bakımından araçlarda yakıt olarak kullanılabileceğini, ancak hem çevreye hem de araçlara büyük zarar verebileceğini ifade etti.

Nasıl yakıt oluyor?

BALİNA yağının, daha önce trenlerde kullanıldığı ve bu nedenle ‘tren yakıtı’ olarak da adlandırıldığı biliniyor. Katı olarak ithal edilen bu yağlar, ısıtılarak eritiliyor. Sıvı hale gelen balina yağı arıtılarak temizleniyor. Daha sonra hidrojenle inceltilen bu yağların rengi açılarak kokusu çıkarılıyor. Bu işlemin ardından mazotla karıştırılarak kullanıma hazır hale geliyor.

2200
Yıllık avlanan balina sayısı

150 ton
Ortalama yetişkin bir balinanın ağırlığı

%50
Balinalardaki yağ oranı

75 ton
Yetişkin bir balinadan çıkarılan yağ



Nasıl Tutuluyor?

2) Balina avı için özel gemiler hazırlanıyor. Gemilerde balinaları yakalamk için özel toplat bulunuyor. Bu toplat 50 metre yakındaki balinaları yakalayabiliyor.

3) Toptan çıkan zıpkın 400 kilometre hızla balinaları yakalıyor.

4) Balina gövdesi

5) Zıpkının giriş yönü

6) Yağ dokusu

7) Zıpkındaki patlayıcı uç

8) Deri katmanı

10) 45 kiloluk zıpkın

11) Zıpkın balina derisinin 65 cm içinde patlıyor

12) Zıpkının içinde 30 kilogram patlayıcı bulunuyor

13) Kopmaz malzemeden hazırlanan halat

14) Çengel

15) Zıpkın ucu

16) Elastik kordun üzerinde bombayı ateşmek için kablo bulunuyor

17) Bomba patladıktan sonra çengeller açılıyor

18) Halat çekilmeye başlanıyor

19) Hasarlı bölge

20) Merkez dolaşım sistemi veya kalbi vurulursa balina hızlı bir şekilde ölüyor. Ölmediği takdirde daha fazla atış yapılıyor.

21) Balina avlandıktan sonra Balina gemiye çekiliyor.