Balkanlar sel altında: Ölü sayısı 30'u geçti

Balkanlar sel altında: Ölü sayısı 30'u geçti
 Türkiye kum torbası, motopomp, jeneratör, battaniye ve mutfak seti gönderiyor. Bosna Hersek ve Sırbistan'ı hafta başından bu yana etkili olan yağış, Bosna'nın kuzey sınırı olan Sava Nehri'ni 8,5 metreye kadar yükseltti. Çevresindeki yerleşim birimleri tehdit altında. Yetkililer, bazı köylerin su altında kalabileceği belirtiliyor. Rusya'ya ait kargo uçakları bölgeye yiyecek, jeneratör ve kurtarma botları taşıyor. 

Selde şu ana kadar Bosna Hersek'te 19, Sırbistan'da 15, Hırvatistan'da ise 1 kişi öldü.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad ve Bosna'nın batı sınırındaki yağışların elektrik santrallerini tehdit etmesi üzerine, gönüller santrallerin önüne kumdan bariyerler kuruyor. Bosna'da 150 bin, Sırbistan'da binlerce eve elektrik verilemiyor. 

Obrenovac şehrinde yaşayan 40 yaşındaki Dragan Todorovic, çocuklarını sırtında taşıyarak kurtardığı anlattı, "12 saat kurtarılmayı bekledim, evler 2 yıl önce inşaa edilmişti ve 100.000 euro harcanmıştı, neden şimdi?" dedi.
Bosna-Hersek'te 1 milyon kişinin selden etkilendiği açıklandı. Bu rakam, 4,5 milyon nüfuslu ülke için felaketin boyutunu anlatıyor. 
Bosna Hersek İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Samir Agic, kurtarma çalışmalarına Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ve Avrupa Birliği’ne bağlı EUFOR’la birlikte Hırvatistan ve Slovenya'nın da katıldığını söyledi. 

Suların çekilmeye başladığı Doboy, Maglay, Olovo gibi kentldeyse selin bıraktığı çöp yığınları hayatı zorlaştırıyor.
Belediye ekipleri çamurlar ve sel atıklarıyla kaplı kent merkezlerinin temizlenmesi için çalışıyor. Yetkililer, ilerleyen günlerde hava sıcaklıklarında artış olacağını, söz konusu çöplerin kısa sürede kaldırılmaması halinde salgın hastalıklar olabileceğini belirtiiyor. 

PATLAMAMIŞ MAYIN TEHLİKESİ

Bosna Hersek’te bir başka tehlike ise mayınlı bölgeler. Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezi (BHMAC), yaşanan sel felaketinde Bosna savaşından kalan ve temizlenmeyen bir çok mayınlı bölgenin de etkilendiğini söyledi. Halkı uyaran BHMAC Bölge Ofisi Müdürü Fikret Smayiş, vatandaşların patlamamış mayınlara rastlayabileceklerini söyledi.
Smayiş, "Suyun çok fazla olmasından dolayı bu tür patlamamış mayınların uzak bölgelere gitme ihtimali bile var. Şimdilik net olarak belirli raporlarımız yok, ancak sellerin en çok etkilediği Maglay ve Doboy kentlerinde savaştan kalan mayınlı araziler vardı. Buradaki mayınların sudan etkilendiğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Bosna-Hersek'te toprakların yüzde 4'e yakını mayınlarla kaplı. yaklaşık 960 bin kişinin yaşadığı 1630 yerleşim yeri hâlâ mayınlı.

TÜRKİYE'DEN YARDIM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketi ile ilgili Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile telefonda görüştü.
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın görüşmede İzzetbegoviç'e, Türkiye hükümetinin Bosna Hersek'e, sel felaketiyle mücadelesinde yardım teklif ettiği bildirildi. 

AFAD 40 bin, Türk Kızılayı ise 60 bin kum torbası gönderdi. AFAD ayrıca motopomp ve jeneratör gönderiyor. Türk Kızılayı da Bosna Hersek'e 2 bin 250 adet battaniye ve 432 adet aile mutfak seti gönderecek. Yardımlar Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir kargo uçağı ile Bosna Hersek'e ulaştırılacak. 

SIRBİSTAN'DAN HABER BEKLENİYOR

Nehir ve su taşkınlarının meydana geldiği Sırbistan'a da "su üstü kurtarma ekibi gönderme" teklifi yapıldı. Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile iletilen teklife olumlu yanıt gelmesi halinde İstanbul İl AFAD Müdürlüğünden 10 kişilik su üstü kurtarma ekibi, Genelkurmay Başkanlığı'na ait C-130 tipi kargo uçağı ile bu ülkeye gönderilecek. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Gerek ilgili kurumlarımız, gerekse bölgede görevli askeri birliklerimiz her türlü yardıma hazırlar” mesajını verdi. Davutoğlu, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç ile görüştüğünü, Sırp yöneticilerle de sürekli temas halinde olduklarını belirtti.

TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ) da ikinci yardım konvoyunu Saraybosna’dan Biyeline’ye doğru yola çıkardı. Ayrıca Türkiye’den insani yardım kuruluşları İHH ve Deniz Feneri de Bosna-Hersek’e yardım ediyor.
Bosna’nın kuzey ve kuzeydoğu kesimlerini etkileyen son 120 yılın en büyük sel felaketi 15 Mayıs Perşembe başlamıştı.