“Balkanlarda Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyaç var”

“Balkanlarda Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyaç var”

Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye’deki ve Balkanlardaki sesi olmak ve dünyaya tanıtmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren RUMELİSİAD, Türkiye’nin kader birliği yaptığı Balkanlarla olan ilişkilere dair önemli bir mesaj yayınladı.

RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, “Balkan ülkeleriyle olan güvene dayalı ilişkilerin sürekli kılınması hem yerel yönetimler açısından hem de iş dünyası açısından çok önemli. Ülkelerarası dostluk, iş birliği ve birlikte kalkınma çalışmalarının sürmesini önemsiyoruz. Bu noktada özellikle Bursa, Türkiye ile Balkanlar arasında adeta bir köprü gibi oldu” dedi.

İş Dünyası Olarak Desteğimiz İlk Günkü Kararlılıkla Sürecek

Bölge insanının Türkiye'ye olumlu bakış açısının, geçmişten bu yana aynı şekilde sürdüğünü ifade eden Erol Kılıkçıer, “Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında, geçmişten bu yana insani ve tarihi anlamda güçlü bağlar söz konusu. Nitekim Ata toprağı Balkan ülkelerinde doğan ve büyüyen birçok kişi, Türkiye'de yaşamaya devam ediyor. Bugünkü duruma baktığımızda, Balkanlarda Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Biz iş dünyası temsilcileri olarak gereken desteği her zamanki gibi vermeye devam edeceğiz. Bu noktada üzerimize düşenleri yapıyoruz. Oradaki yetkililerle de iletişimimiz aynı şekilde sürüyor” diye konuştu.

Bölgede Çok Büyük Bir Bursa Sevgisi Var

Erol Kılıkçıer ayrıca, Türkiye’deki yerel yönetimlerin uzun yıllardır Balkan ülkelerinde gerçekleştirdiği yatırımların ve desteklerin de mevcut ilişkilere önemli katkılar sağladığına vurgu yaparak, ”Uzun yıllardır Balkan ülkeleriyle kültürel, sosyal ve ticari yönden gerçekleştirdiğimiz dayanışma ruhu, her iki tarafa da büyük katkılar sağlamaktadır. Bugün, hangi Balkan ülkesine giderseniz gidin; Bursa’nın ve dolayısıyla Türkiye’nin ne kadar çok sevildiğini görmeniz mümkün. Orada yaşayan dostlarımızın, Bursa’da mutlaka bir akrabası ya da yakını bulunuyor. Bölgeye yapılan destekler sayesinde, Balkanlar'ın her köşesinde, çok büyük bir Bursa ve Türkiye sevgisi oluştu. Bu yüzden de mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve karşılıklı yatırımların daha da artırılması gerekiyor. Bu noktada RUMELİSİAD olarak, Türkiye ile Balkanlar arasında dostluk köprüsü kurma çalışmalarımız, ilk günkü kararlılıkla devam edecektir” açıklamalarında bulundu.

Balkan Ülkeleri Ebedi Dostumuz

Balkanlar'ın son derece stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade eden Kılıkçıer, BM oylamasında Bosna Hersek’in aldığı karara da değinerek, “Orada ülke yönetim sistemiyle alakalı farklı bir yapı söz konusu. Bosna Hersek 3'lü sistemle yönetildiğinden dolayı 1 Boşnak, 1 Hırvat ve 1 Sırp yetkilinin yer aldığı konseyden, Bosna Hersek adına bir karar çıkabilmesi için 3'ünün de aynı yönde oy vermesi gerekiyor. Boşnak lider İzetbegovic’in “Evet” oyunun aksine, Sırp ve Hırvat liderin “çekimser” oy kullanmasından dolayı oybirliğine varılamadığı için Bosna Hersek'in kararı da bu yönde olmuştur. Bu kararı buna göre değerlendirmek gerekiyor. Ancak diğer Balkan ülkelerine baktığımızda hepsinin “Evet” oyunu kullanarak, Türkiye’nin yanında yer aldığını görmekteyiz. Balkanlar bizim ebedi dostumuzdur. Balkan ülkelerindeki tüm kardeşlerimiz, Kudüs kararında kalben Türkiye’nin yanındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmamalı” dedi.