"Balyoz, bal gibi de darbe teşebbüsüdür"

"Balyoz, bal gibi de darbe teşebbüsüdür"

 Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davası'na ilişkin sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmetmesine tepki göstererek, "Balyoz Eylem Planı bal gibi bir darbe teşebbüsüdür. Anayasa Mahkemesi hangi tarafından böyle bir karar verdi bilemem" dedi.

KENAN EVREN KARARI

AK Partili Çelik 12 Eylül Davası sonucunda dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'ya müebbet hapis cezası verilmesini NTV canlı yayınında değerlendirdi. Türkiye'nin darbelerle hesaplaşmasının geciktiğini kaydeden Çelik, "Bu açıdan Türkiye'nin darbe meselesini gündeminden çıkarması için önce darbelerle hesaplaşması gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

Kendileri ve önceki nesiller için 12 Eylül'ün çok ağır hatıralarla dolu olduğunu kaydeden Çelik, "Temyiz yolu açık ama biz adaletin tecellisi olarak görüyoruz. Bunlar bir yılda iki yılda ceza almış olsalardı bile darbe zihniyetinin ceza almış olması önemli. Bu cezalar kesinleşirse adı geçen zatların rütbeleri sökülür ve er olarak hayatını sürdürecekler demektir. Bu açıdan darbeye niyetli olanlar için dersler taşıyor olur" şeklinde konuştu.

"BALYOZ EYLEM PLANI BAL GİBİ BİR DARBE TEŞEBBÜSÜDÜR"

Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası hakkında yapılan yaklaşık 240 bireysel başvuruya ilişkin olarak, sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmetmesini de değerlendirdi. Çelik, bazı kişilerin Balyoz Planı Davası'yla ilgili alakası olmadığının ve haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabileceklerini daha önce dile getirdiklerini kaydederek, "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararlarını gördükten sonra bir değerlendirmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Bana da cezaevinden mektup yazan birçok tutuklu bulunan birçok subay var. "Alakam yok' diyen birçok kişi var. Bu subayların yazdıklarından ben de ciddi manada etkilenmiştim. Hangisi kuru hangisi yaş tabi ki buna yargı karar verecek. Balyoz'u yok saymak kendi kendimizi kandırmak ve halkımızın aklıyla alay etmektir. Balyoz Eylem Planı bal gibi bir darbe teşebbüsüdür. Anayasa Mahkemesi hangi tarafından böyle bir karar verdi bilemem" diye konuştu.

"MUHAFAZAKAR DEMOKRAT SİYASETİNDE BİR BAŞARISIDIR"

CHP ve MHP'nin "çatı aday" olarak açıkladığı Ekmeleddin İhsanoğlu ismini de değerlendiren Çelik, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli bu tavırlarıyla bizzat kendilerini aşağıladıklarının farkında değiller. Bugüne kadar 11 Cumhurbaşkanı gelmiş Atatürk siyasetçi bir cumhurbaşkanıydı yani. 4 general gelmiş ikisi darbe zoruyla gelmiş ikisi de emekli olacak generallere veya amirallere iş bulma onlara bir hobi alanı açma anlamına geliyordu. Eski Türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamı milli iradeye ve halkın seçilmiş iradesine ayar çekme yeriydi" dedi.

CHP'YE ELEŞTİRİ

İhsanoğlu'nun şahsını tartışmadığını kaydeden Çelik, "Onu teklif ederler rekabet başlar o zaman bizim söyleyeceğimiz çok şey var. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu dün konuşmasında hırsızdan Cumhurbaşkanı adayı olmaz dedi, yalancıdan olmaz dedi o zaman Cumhuriyet Halk Partisi'nde yalancı, hırsız olmayan birini bulamadınız. Sayın İhsanoğlu ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi "bizim mahallede halka cazip gelecek halkın oy verebileceği, halkın Cumhurbaşkanı seçebileceği bir adam yok' dedi bununla. Türkiye'de Muhafazakar Demokrat siyasetinde bir başarısıdır bu. Size benzeyen birini bulursak belki halk seçer" ifadelerini kullandı.