Bangladeş Ticaret Heyeti, Gaziantepli Halıcılarla Bir Araya Geldi

Bangladeş Ticaret Heyeti, Gaziantepli Halıcılarla Bir Araya Geldi

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, Gaziantep’te 180 üretici firma tarafından yılda ortalama 300 milyon metrekare makine halısı üretimi yapıldığını ifade etti.
Bangladeş Ankara Büyükelçisi Zülfikar Rahman, Bangladeş Tekstil ve Jüt Bakanlığı Parlamento Daimi Komisyon Başkanı Milletvekili Saber Hossain Chowdhury ve Bangladeş Parlamentosu Milletvekili Fahmi Gulendaz Babel’in de aralarında bulunduğu Bangladeşli Jüt Ürünleri Birliği ticaret heyeti, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerini (GAİB) ziyaret etti. GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan ve Gaziantepli halı üreticileriyle bir araya gelen Bangladeş heyeti, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin arttırılmasına yönelik görüşmelerde bulundu.
Ziyarette, Gaziantep’ten gerçekleştirilen mevcut halı ihracatı ve üretimi hakkında konuk ülke temsilcilerine bilgiler veren GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, kentte 180 üretici firmanın 1400 adet son teknoloji makineyle imalat gerçekleştirdiğini ifade etti. Dünya halı piyasasında önemli bir üs ve cazibe merkezi olan Gaziantep’in yıllık ortalama 300 milyon metrekareyi aşan bir halı üretimi yaptığını belirten Kaplan, halı sektörünün yan sanayide çalışanlarında dahil edilmesiyle birlikte şehirde yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Gaziantepli halıcıların toplamda yılda 3 milyar dolarlık bir ciro gerçekleştirdiğini kaydeden Kaplan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Halı üreticisi firmalarımız yıllık ham madde olarak yaklaşık 600 bin ton akrilik ve polyester tüketmekte. Yıllık 200 bin ton jüt ipliği alımının yüzde 80’ni ne yakın bir bölümü ise Bangladeş’ten temin edilmekte fakat jüt ipliğinde en büyük tedarikçilerimiz arasında bulunan Bangladeş’ten teknolojik altyapılarının geliştirilmesi ve fiyat istikrarının bir an önce sağlanması noktasında Türk halıcılar olarak acil beklentilerimiz var."
Türkiye’de halı üretimin en son teknolojiye uygun 200 devirli makineler tarafından yapıldığını ve bu makinelerin daha randımanlı çalışabilmesi içinde ithal edilen jütlerin kaliteli olması gerektiğini savunan Kaplan, Bangladeş’in jüt üretiminde kullandığı teknolojiyi yenilemesinin ihracatlarının artması açısından faydalı olacağı tavsiyesinde bulundu. Jüt üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Bangladeş’te istikrarlı bir fiyat politikası olmamasının Türk halıcılar için ciddi handikaplar oluşturduğunu kaydeden Kaplan, "Heyetinizden en büyük beklentimiz, ülkenizde istikrarlı bir fiyat politikasının oluşturulmasına katkı sunmanız olacak. Bangladeşli firmalardan duyduğumuz bazı rakamlar kesinlikle normal karşılayabileceğimiz ve kabul edebileceğimiz cinsten rakamlar değil. Fiyat noktasında bir istikrar yakalanırsa iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Bangladeş heyeti adına konuşan Tekstil ve Jüt Bakanlığı Parlamento Daimi Komisyon Başkanı, Milletvekili Saber Hossain Chowdhury ise, ülkesinin ileriye dönük ekonomi hedefleri hakkında bilgiler verdi. 2021 yılında 50. kuruluş yıl dönümünü kutlamak istedikleri Bangladeş’in kalkınmış ülkeler seviyesine ulaşması için çalıştıklarını kaydeden Chowdhury, Gaziantep ziyaretlerinin de aslında bu hedefin bir parçası olduğunu dile getirdi. Ziyaretlerindeki amaçlarının karşılaşılabilecek sorunları çözüme kavuşturmak ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmak olduğunu anlatan Chowdhury, şöyle konuştu:
"Son yıllarda ülke ekonomimiz her yıl yüzde 6.5 oranında bir yükselme kaydediyor. Jüt bizim vazgeçilmez ve geleneksel ürünlerimizin başında geliyor. Biz iş ortaklarımızla uzun süreli ve istikrarlı bir ilişki istiyoruz ve bunu özellikle de Türkiye ile sürdürmek istiyoruz. Halı ihracatçıları başkanımızın ülkemizle ilgili fiyat konusunda dile getirdiği tedirginliği anlıyorum. Bizim buraya asıl gelme nedenimiz de zaten bu ve buna benzer sorunların aşılması noktasında çalışmalar yapmak. Beklentileri yerinde dinleyip çözüm bulmak için çaba sarf edeceğiz."
Gaziantepli halı üreticilerinin sorularına da yanıt veren Bangladeş heyetine toplantının sonunda GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan tarafından günün anısına plaket takdim edildi.