Bank Asya’ya şok üstüne şok

Bank Asya’ya şok üstüne şok
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bank Asya ile gümrük vergilerinin tahsilatına ilişkin protokolün sonlandırıldığını duyurdu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gümrük işlemlerine bağlı olarak alınması gereken gümrük vergilerine ilişkin mali yükümlülüklerin tahsiline, çerçevesi birlikte belirlenen protokollerle, bankalar aracılık etmektedir. Gümrük vergilerinin tahsiline yetki veren protokoller ile tahsilatta uygulanacak usuller, düzenlenecek belgeler, tahsil edilecek tutarların Hazine hesaplarına aktarma süreleri, tarafların yükümlülükleri gibi tahsilat işlemlerinin güvenli ve elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayacak usul ve yöntemler belirlenmiştir. Aynı protokollerde tarafların gerekli duyuruyu yapmak koşuluyla vergi tahsilatlarına aracılık işlemini sonlandırmaları mümkün kılınmıştır.

Bu çerçevede, Bakanlığımız ve Maliye Bakanlığı ile Asya Finans Kurumu A.Ş (Asya Katılım Bankası A.Ş.) arasında 11/05/2005 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. Bahse konu protokolün fesih ile ilgili 9 uncu maddesinde, tarafların yazılı ihbarda bulunduğu tarihten itibaren en az bir ay sonra geçerli olmak üzere bu protokolü feshedebileceği hükmü yer almaktadır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Asya Katılım Bankası A.Ş. ile yapılmış olan gümrük vergilerinin tahsilatına ilişkin protokolün sonlandırılması uygun görülmüş ve bu durum anılan Bankaya 12/08/2014 tarihinde bildirilmiştir. İlgili hüküm uyarınca fesih işlemi 12/09/2014 tarihinde yürürlüğe girecektir."