Banka çalışanları müşteri bilgilerini sızdırdı, şebeke hesapları boşalttı

Banka çalışanları müşteri bilgilerini sızdırdı, şebeke hesapları boşalttı

Bir banka şubesinin bir kısım müşterisi, geçtiğimiz ay hesaplarının boşaltıldığı yönünde, önce banka şubesine, ardından savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikayet üzerine, savcılık talimatıyla soruşturma başlatan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, aynı banka şubesindeki 33 vatandaşın hesaplarının boşaltıldığını tespit etti. Müşteri hesaplarından çekilen 600 bin liranın, hesap sahiplerinin bilgisi dışında başkalarınca çekildiğini tespit eden siber polis, yaptığı çalışmalarda hesapları boşaltan 39 şüpheliyi tek tek belirledi. Siber polis, şebeke halinde çalıştığını belirlediği şüphelilerin elebaşlığını ise, daha önce benzer suçlardan sabıkası bulunan ve aynı suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinden bir süre önce firar eden Osman Ö. isimli sabıkalı bir dolandırıcının yaptığını tespit etti.

Dolandırıcılık şebekesini tek tek tespit eden polis, dolandırıcılık olayının en önemli unsuru olan müşteri bilgilerinin ise şebeke tarafından tutulan bir aracı vasıtasıyla Hilal B. ve Eray A. isimli 2 banka çalışanından temin edildiğini tespit etti. Şebekenin, 2 banka çalışanından temin ettiği müşteri bilgileriyle banka müşterilerinin cep telefonlarını GSM şirketlerini arayarak iptal ettirdiğini, hat iptali nedeniyle bloke olan internet hesaplarının ise daha sonra ele geçirilen müşteri bilgileriyle açılan yeni telefon hatlarıyla aktif hale getirilerek boşaltıldığını tespit eden siber polisi, şebekenin yeni hat açma aşamasında ise profil eşleşmesi yöntemini kullandığını belirledi.

Kimlik bilgileri ele geçirilen müşterilerle yaş ve dış görünüşü benzer olan şebeke üyelerini, sahte belgelerle cep telefonu bayilerine gönderen şebeke elebaşı Osman Ö., bu işlemlerin ardından açılan yeni hatlardan banka müşterileri hizmetlerini arayarak bloke olan hesapları açtırdı. Banka güvenlik sorularını 2 banka çalışanından elde ettiği kişisel bilgilerle aşan sabıkalı dolandırıcı, ardından ele geçirdiği 33 müşteriye ait internet bankacılığı şifreleriyle hesaplarda bulunan paraları adamlarının hesaplarına havale etti.

Çevresindekilerle konuşurken kekeme rolü yapan ve "Kekeme Osman" lakabıyla bilinen şebeke elebaşının, dolandırıcılık işlemleri sırasında irtibat kurduğu banka müşteri hizmetleri çalışanlarıyla akıcı konuşması, telefon görüşme kayıtlarını inceleyen polisleri bile şaşkına çevirdi. Normal hayatta kekeme rolünü oynadığı ortaya çıkan cezaevi firarisi sabıkalı dolandırıcı Osman Ö.'nün, yapılan soruşturmada hesaplarına para havale ettiği şebeke üyelerinin paraları çekip kendisine getirdiği, kendisinin de yarısını kendi payına ayırdığı paraların kalan kısmını, köstebek banka görevlileri, aracı ve şebeke üyeleri arasında pay etiği tespit edildi.

Yapılan çalışma ve tespitlerin ardından harekete geçen Siber polisi, düzenlediği eş zamanlı baskınlarla, aralarında şebeke elebaşı ve 2 köstebek bankacının da bulunduğu 39 şüpheliyi önceki gün adreslerinde yakalayarak gözaltına aldı. Üzerinden Emrullah Y. adına düzenlenmiş bir nüfus cüzdanı ele geçirilen şebeke ele başı Osman Ö.nün, ele geçirilen nüfus cüzdanının fotoğrafında kendisi resmi olmasına rağmen sahte olmadığı, sabıkalı dolandırıcının kimliği sahte belgelerle nüfus idaresinden çıkarttığı tespit edildi. Gözaltına alınıp Vatan caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğünde sorgulanan şebekenin, aralarında şebeke elebaşı ile 2 köstebek bankacının da bulunduğu 22 üyesi tutuklanıp ceza evine konurken, 13 üyesi hakkında ise adli kontrol kararı verildi.