Bankadan parasını geri aldı

Bankadan parasını geri aldı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kurla yapılan ödemeler üzerinden yüzde 3 komisyon alan bankaya ‘alamazsın’ dedi. F.B. adlı vatandaş yurtdışına yaptığı ödemeler üzerinden yüzde 3 komisyon alan bankadan parasını geri aldı. Kızının okul masrafları için internetten kredi kartı ile ödeme yapan F.B., provizyonda bekleyen ödemesinin hesap ekstresinde farklı görünmesi üzerine bunun nedenini araştırdı. Bankasının kurla yapılan ödemelerde yüzde 3 komisyon aldığını öğrenmesi üzerine TBB Hakem Heyeti’ne başvuran F.B’nin şikayeti yerinde bulundu ve yüzde 3’lük komisyonun geri ödenmesine karar verildi.

YASAYA UYGUN DEĞİL
F.B, 3 Mart 2015 tarihinde kızının okul taksidini ödemek amacıyla kredi kartı ile 4 bin 250 pound tutarındaki ödemeyi kredi kartı ile gerçekleştirdi. İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlem ‘provizyonda bekleyen harcamalar’ ekranında 16 bin 490 lira olarak göründü. Buna karşın kredi kartı ekstresine 17 bin 99 lira olarak yansıtıldı. Bunun nedenini araştıran F.B., bu işlemden yüzde 3 komisyon alındığını öğrenince bankadan yüzde 3’lük komisyonu geri istedi. Bankanın talebi reddetmesi üzerine TBB Hakem Heyeti’ne başvurdu.

HÜKME RASTLANMADI
1 Numaralı Banka Kartları ve Kredi Kartları Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’nin yaptığı değerlendirmede, tarafların sundukları belge ve dokümanlarda ‘Yurtiçi Visa Kartı Üyelik Sözleşmesi’nde yurtdışı harcamalara ve yüzde 3’e varan oranda fazlası olarak belirlenen banka döviz kuruna ilişkin herhangi bir hükme rastlanmadı. Bankanın 25 Kasım 2012 tarihli hesap kesim ekstresinde, “20 Aralık 2012 tarihinden itibaren, yabancı para cinsinden gerçekleştirilen işlemler için kullanılan Banka döviz kuru, TCMB döviz satış kurunun yüzde 3’e varan oranda fazlası olarak belirlenecek ve söz konusu işlemler bu kur ile Türk Lirası’na çevrilerek hesap özetlerine borç kaydedilecektir” ifadesinde bir bilgilendirme yaptığını ancak bunun da 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na uygun olarak yapılmadığına karar verdi.

473 LİRA GERİ ÖDENMELİ
TBB Hakem Heyeti, yurtdışı işlemlerde provizyon sırasında kullanılan kur ile işlemin takasla Bankaya iletildiği gün kurunun farklı olabildiğini belirterek, bu nedenle provizyon sırasında hesaplanan TL tutar ile ekstreye yansıyan TL tutarın birbirbirinden farklı olabileceğini kaydetti. Buna karşılık yüzde 3 komisyonun sahibine iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Kararda, “... alınan 473,53 TL tutarındaki yüzde 3 komisyonun başvuru sahibine iade edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır” denildi. Bankalar Birliği hakem heyetinin bu kararından sonra banka F.B.’ye aldığı yüzde 3’lük komisyonu iade etti.

GEÇMİŞ ÖDEMELERİ İÇİN DE BAŞVURDU
Verilen bu kararın kararın ardından F.B., geçmişte yaptığı 5 ödeme için de yüzde 3’lük komisyon alındığını gerekçesiyle tekrar Bankalar Birliği hakem heyetine başvurdu. Hakem heyetini bu başvuruyu da 11 Ağustos 2015 tarihinde görüşmeyi kabul etti. Bankalar Birliği Hakem Heyeti son iki yıllık döneme ilişkin inceleme yapıyor ve kararları da yaklaşık 4 ay içinde veriyor.

BANKA: 6 AYA KADAR YANSITMA HAKKI VAR
Hakem heyeti kararında bankanın savunması da yer verildi. Savunmanın özeti olarak, “...Başvuru sahibinin 3 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirdiği harcamaya ait takas kaydı Bankaya 5 Mart 2015 tarihinde geldiğinden işlemin başvuru sahibinin kartına bu tarihte yansıdığı, uluslararası kredi kartı kurallları gereği, üye işyerlerinin 6 aya kadar borç yansıtma hakkının bulunduğu, uygulamanın bankanın tüm kredi kartları için geçerli olduğu, başvuru sahibinin kredi kartına yansıyan yurtdışı işlemlerde de TCMB Döviz satış kurunun yüzde 3’e varan oranda fazlası olarak belirlenen banka döviz kurunun kullanıldığı ifade edilmiştir” denildi.