Bartık, Büyüme Rakamını Değerlendirdi

Bartık, Büyüme Rakamını Değerlendirdi

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, 2014 yılı 2. çeyrek büyüme rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, büyüme hızının düşmesindeki en önemli nedenin küresel ekonomideki gerginlikler olduğunu belirtti.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, TÜİK’in açıkladığı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,1 büyümeyi değerlendirdi. Bartık, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Yılın ilk yarısında yüzde 3,3 büyüyen ekonomimiz yılsonunda hedeflediği yüzde 4’lük büyümeyi yakalayabilecek güçtedir” dedi.
Türkiye’nin 19 çeyrektir aralıksız büyüdüğünün altını çizen Bartık, şu değerlendirmede bulundu:
“Birinci çeyrekteki büyümeye en fazla ihracatın katkı yaptığını unutmayalım. İkinci çeyrekte ise Irak ve Ukrayna’da yaşananlar dış talebin düşmesine dolayısıyla ihracatın büyümeye katkısının azalmasına neden olmuştur. Büyümedeki yavaşlamanın en büyük nedeni küresel ekonomide yaşanan gerginliklerdir. Öte yandan faizlerin ve kurların yüksek seyretmesi de tüketim harcamalarının zayıf seyretmesine neden olmuştur. Oysa Temmuz ayı sanayi üretimi 3.çeyreğin daha güçlü bir büyüme ortaya koyacağı konusunda sinyal veriyor. Türkiye ekonomisinin yılsonu hedefini tutturacak gücü vardır. Bizim asıl hedefimiz 2023. Bunun için büyüme modelimizi değiştirmek, güçlendirmek zorundayız. Güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme istiyorsak sanayiye ve üretime yönelmek durumundayız.”