Barzani'den CNN'e flaş açıklama

Barzani'den CNN'e flaş açıklama

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, CNN International'dan Christiane Amanpour'a flaş açıklamalarda bulundu. Bölgede yaşanan son gelişmeler sonrası Barzani, ilk kez bağımsızlığın ilanı konusunda bu kadar güçlü sinyaller verdi.


Irak'ta yaşanan gelişmeleri yorumlayan Barzani, sürecin Irak'ın parçalanmasına doğru gittiğini kaydederken, merkezi yönetimin bölgede kontrolü tamamen kaybettiğini, ordu, polis ve diğer sivil güvenlik birimlerinin tamamen dağıldığına dikkat çekti.
İşte Barzani'nin CNN'deki açıklamlarının satır başları:

"KÜRT HALKI KENDİ GELECEĞİNİ KENDİSİ BELİRLEYECEK"

Biz Irak'ta böyle bir yıkıma sebep olmadık. Diğerleri (sunniler ve şiiler) yaptı. Ve bu süreçte köşemize çekilemeyiz. Kürt halkı kendi geleceğini kendisi belirleyecek. Kürt Bağımsızlığı zaten uzun süredir hedefimizdi. Ama Badat yönetimi bu konuda bizimle görüşmedi, kapılarını kapattı.

"OLUŞTURULAN IRAK, 10 GÜN ÖNCEKİNDEN FARKLI OLACAK"

Sunni radikaller Irak'ın büyük bir bölümünü ele geçirecek ve Irak kürdistan'ın sınrılarına dayandılar. Kürtleri de bu karışıklığın içine çekmeye çalışılıyor. Bugün yeni bir Irak oluşturuluyor ve bu Irak 10 gün önceki Irak'tan farklı olacak. Son olaylar gösteriyor ki Kürt halkı bu fırsatı değerlendirmelidir. Kürt halkı bu süreçte göstermesi gereken azmi göstermeli.
Amerika Dışişleri Bakanı Kery'le konuşacağız yarın. Kery'e Kürtler ne zamana kadar bu durumda kalacağını soracam. Sunni ve Şiilerin ortak bir nokta buluşması mümkün ancak bir tarafın inadını kırması lazım. Maliki'yi istifaya davet ediyorum. Maliki şahsına tabi ordu kurdu bütün ülkenin ordusu olan bir ordu kurmadı. Musul'un düşmesinden önce uyardım onu.

AMERİKA DAİMİ VE DÜRÜST MÜTTEFİK

ABD daimi ve dürüst bir müttefik. Kürtlere gereken gösteren dostluğu gösteriyor. Kerkük'ün Kürdstan'ın bir parçası olduğundan hiç şüphemiz olmadı. Kerkük bir Kürt toprağı.