Başbakan Davutoğlu: “kktc’ye Çok Önemli Projelerle Destek Sağlıyoruz”

Başbakan Davutoğlu: “kktc’ye Çok Önemli Projelerle Destek Sağlıyoruz”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "KKTC’ye çok önemli projelerle destek sağlıyoruz. Bu projelerin başında da su borularıyla KKTC’nin fiilen Anadolu’ya bağlanması ve adanın su ihtiyacının Anadolu’nun temiz, pür, helal suyuyla karşılanmış olmasıdır. Bu gelişmeleri de takip edeceğiz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk yurt dışı ziyareti için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gitti. Başbakan Davutoğlu’na ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay eşlik ediyor. Ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, "62. Hükümet’in göreve başlamasının ardından ilk yurtdışı ziyaretimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapıyoruz. Bu ziyaretin temel bir amacı var. Birincisi Türkiye Cumhuriyeti’nin güzel bir geleneği var. Hükümetler göreve başlayınca ya da Cumhurbaşkanı göreve başladığında ilk ziyaretlerini KKTC’ye yaparlar. Bunun sembolik önemi çok yüksektir. Bu KKTC’nin bağımsızlığını, Kıbrıs halkının haklı davasına verdiğimiz desteğin bir ifadesidir. Bu çerçevede de ilk ziyaretimizi KKTC’ye yapıyoruz" şeklinde konuştu.
KKTC ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında yürüyen müzakerelerle ilgili son gelişmeleri istişare edeceğini belirten Davutoğlu, "KKTC Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde ciddi müzakere süreçleri yaşadı. Bildiğiniz gibi en ileri aşamaya geldiği nokta 2004 yılında. Türkiye’nin ve KKTC’nin son derece olumlu tavrıyla gelinen noktaydı. Maalesef Kıbrıs Rum Kesimi, BM Planı’na ’hayır’ dediği için bu donmuş kriz bugüne kadar gelmek durumunda kaldı. Son dönemde BM’nin çabaları, Türkiye’nin desteğiyle müzakereler yeni bir ivme kazandı. Sayın Eroğlu’ndan müzakerelerle ilgili detaylı bilgi alacağız. Zaten müzakerelerin her aşamasında Dışişleri Bakanı olarak, müzakerelere ivme katmak için çaba göstermiştik. Sayın Cumhurbaşkanımız da geçen hafta yaptığı ziyarette yine bu konuları Sayın Eroğlu ile paylaştılar. Bugün daha detaylı olarak bunları ele alma fırsatı bulacağız" ifadelerini kullandı
Davutoğlu, ziyaretin amaçlarından bir tanesinin de Türkiye’nin KKTC’ye verdiği destek olduğunu vurgulayarak, "KKTC’nin ekonomik ve siyasi anlamda kalkınmasına verdiğimiz desteği ifade etmek üzere burada bulunacağız. Son 13 yıl içinde KKTC’de ciddi bir ekonomik kalkınma hamlesi yaşandı. Türkiye’deki kalkınmaya paralel olarak KKTC’de ekonomi daha önceki dönemlere göre çok ciddi bir büyüme sağladı. Çok önemli projelerle KKTC’ye destek sağlıyoruz. Bu projelerin başında da su borularıyla KKTC’nin fiilen Anadolu’ya bağlanması ve adanın su ihtiyacının Anadolu’nun temiz, pür, helal suyuyla karşılanmış olmasıdır. Bu gelişmeleri de takip edeceğiz" dedi.
KKTC’nin bütün engelleme ve baskılara rağmen demokratik standartları gerçekleştirmiş ve 30 yıldır şeffaf ve adil seçimlerle birçok kez cumhurbaşkanı ve başbakan değişimi yaşadığına, köklü bir demokrasiyi kendi içinde kurmuş bir devlet olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Bu anlamda da siyasi bakımdan KKTC’nin bütün kesimleriyle görüşmeler yapacağız. Başta Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu olmak üzere bütün siyasi liderlerle görüşmeler yapacağız. Oradan da hem Kıbrıs’ın her iki kesimine hem Doğu Akdeniz’e Türkiye-Yunanistan ilişkilerini içine alacak şekilde hem Avrupa Birliği sürecinde Kıbrıs sorununun taşıdığı önem dolayısıyla hem de dünyaya, büyük krizlerle uğraşmakta olan Birleşmiş Milletler sistemine Kıbrıs sorununun çözümünün bütün bu süreçlere yapacağı katkı konusunda güçlü bir katkıda bulunacağız. Akşamleyin ülkemize döneceğiz" diye konuştu.