Başbakan: Temeli olmayan çatı kurmuşlar

Başbakan: Temeli olmayan çatı kurmuşlar

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Avusturya seyahatinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili "Temeli olmayan bir çatı kurmuşlar, hayırlı olsun." dedi.

Musul'daki olaylara ilişkin ise "Irak'ta olay mezhepler arası savaşa dönüşmüştür. Bir Müslüman diğer bir Müslümanı Allahuekber diyerek öldüremez. Bizim önceliğimiz 80 vatandaşımızın ülkemize döndürmektir." diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

KÖŞK ADAYI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

"Ak Parti ilekeler partisi. İlkeler partisi olarak rüzgar karşısında yaprak gibi savrulmayı düşünmeyiz. İstişareler doğrultusunda hareket ediyoruz. Tüm istişarelerimizi yaptık tüm arkadaşlarımızın yazılı beyanlarını aldık. Talep nedir, teklif nedir bunları aldık. TBMM Başkanımız ile de partinin bir mensubu olması nedeniyle yarın bu ülkede cumhurbaşkanının vekili olması nedeniyle Meclis Başkanımızın da kanaatini aldım. Çok geniş bir kapsamlı görüşmeyi de TOBB ile yaptık. Kendilerinin bu seçimle ilgili beklentilerini bizzat kendilerinden dinledim. Pazartesi aynı şekilde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Derneği ile bir araya geleceğim. İşçi sendikaları da oarada olacak. Onların da düşüncelerini alacağım. Bir de Parlamento dışındaki partilerden bir kısmını ziyaret edeceğim. Ay sonu itibari ile nihai kararımızı milletimizle paylaşırız."

EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NUN ADAYLIĞI ŞAŞIRTTI MI?

"Bu konuda söyleyecek bir şeyim yok. Milletim 10 Ağustos'ta nihai kararı verecektir. Onlar kendilerine göre temeli olmayan bir çatı kurmuşlar. Bu çatıları hayırlı olsun."

CHP İÇİNDE EKMELEDDİN İHSANOĞLU ÇATLAĞI

"CHP'nin temsilcisi değilim, bu onların iç sorunu. Biz bir düşünür, bir konuşuruz. CHP'nin içinde şu olmuş, MHP'nin içinde bu olmuş bizi ilgilendirmez. Biz kendi işimize bakarız.

Ak Parti siyaseti bilen, siyaseti dünyada çok farklı bir konuma taşımış, merkez siyaseti başlatmış bir partidir. Dünyada tezlerin, makalelerin yazıldığı partidir. Mülletin bize çimiş olduğu güzargahta yolumuza devam edeceğiz."

IŞİD, 15 TÜRK'Ü DAHA KAÇIRDI MI?

"15 kişinin daha kaçırılmış olması kesin değil. Dün akşam da bu konuyla ilgili toplandık. Doğru olmadığı bilgisi geldi. Biz tabi çok yakın markajda bu işi takip ediyoruz. Dün bir heyetim Kuzey Irak’taydı. Onlardan da bilgi aldım. Temaslarını yapıp geç saatte döndüler. Farklı kanallarla çok farklı bir süreci işletiyoruz."

"Orada çok hassas bir süreç var. Fevri bir karar, ciddi sıkıntılar doğurabilir. Fevri adımlarla atacağımızı bir adım oradaki vatandaşlarımızın geleceği akıbeti için daha farklı sıkıntılar doğurabilir. Felaket tellalığı yapmak doğru değil. Bizim temel amacımız 49'u konsolosluk çalışanı, 31'i TIR şoförü 80 vatandaşımızın ülkelerine sağ salim dönmesini sağlamaktır. Şunu da tekrar belirtmek istiyorum: Basra Başkonsolosluğumuzu boşaltmış durumdayız. Irak’taki tabloya göre nerede bir tehdit hassasiyet gösteriyorsa vatandaşlarımızın tahliyesine yönelik adımları atıyoruz."

"BİR MÜSLÜMAN BİR MÜSLÜMANI ALLAHUEKBER DİYEREK ÖLDÜREMEZ"

"ABD duruşu itibarıyla ve yaptığı açıklamalarla bu tür saldırıya sıcak bakmıyor. IŞİD unsurlarının halkla iç içe olmuş olması sivil insanların ölümüne yol açabilir. Böyle hassas bir yanı var. Irak ordusunun kaçarak oraları onlara bırakması çok manidardır. Olay artık IŞİD unsurlarıyla Irak ordusu arasında bir mücadele olmaktan çıkmış adeta mezhepler arası bir iç savaşa dönüşmüştür. Biz bunu asla ve kata tasvip etmiyoruz. Bizim değer yargılarımız arasında mezhebi bir taassubun olması mümkün değil. Biz Müslüman diğer bir Müslümanı Allahuekber diyerek öldüremez. Şu yapılanları bizim TC hükümeti olarak tasvibimiz asla mümkün değildir. Bizim birinci önceliğimiz bu 80 vatandaşımızı ülkemize döndürmektir."

TELAFER'DEKİ SON DURUM

"Telafer'de ciddi manada orada bulunan Türkmen kardeşlerimizle ilgili oraya yönelik saldırılar oldu. Bu saldırılar doğrultusunda Erbil istikametine büyük göç oldu. Bizim bu göçe dönük AFAD olarak aldığımız tedbirler var. Bugün itibarıyla 20 bin çadırı bölgeye transfer etmiş olacağız. Bir diğer taraftan da onların gıda, ilaç ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarımız var."