Başbakan Yardımcısı Babacan, 3 Yıllık Orta Vadeli Programı Açıkladı

Başbakan Yardımcısı Babacan, 3 Yıllık Orta Vadeli Programı Açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 yılı büyüme oranının daha önceden açıklandığı gibi yüzde 4 değil, yüzde 3.3 olarak beklediklerini belirterek, bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 9.4 olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Başbakanlık binasında Ekonomi Koordinasyonu Üyesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Orta Vadeli Program ile ilgili düzenlediği basın toplantısında 3 yıllık yenilenmiş Orta Vadeli Programa yönelik bilgiler veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Programda birinci hedefin olarak enflasyon ile mücadele kararlılıkla devam edileceğini söyledi.
“2014 YILI İÇİN GSYH İÇİN BÜYÜME ORANIMIZI YÜZDE 3.3 OLARAK BEKLİYORUZ”
Ota Vadeli Programda yapılacakları anlatan ve 2014 yılı büyüme oranını açıklayan Başbakan Yardımcısı Babacan, “İkinci sırada cari sistemler açığını düşürmeyi ikinci öncelik olarak vurguluyoruz. Yapısal reformlara hız vererek Türkiye’nin potansiyel büyümesini artırmayı hedefliyoruz. Maliye politikasında sıkı duruş devam edecek. Yapısal reformlara hız verilecek. 2014 yılı için GSYH için büyüme oranımızı yüzde 3.3 olarak bekliyoruz. 2013 yılını yüzde 4.1 ile tamamlamıştık. Bu rakam Avrupa’nın en hızlı oranıydı. 2014’deki yüzde 3.3’lük büyümenin Avrupa’daki en yüksek büyüme oranlarından birisi olacağını düşünüyoruz. 2015 için büyümeyi ise yüzde 4 olarak bekliyoruz, 2016 ve 2017 yıllarında yüzde 5’lik büyümeyi hedefliyoruz. Bu yılın büyümesi geçen yıla göre daha dengeli büyüme. Sadece iç tüketime dayanan değil, iç tüketimin belli oranda destek verdiği ağırlıklı olarak net dış taleple büyümeden bahsediyoruz” dedi.
“YÜZDE 5.7’LİK BİR CARİ AÇIK İLE BU YILI KAPATACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ”
2013 ve 2014 yılındaki büyüme oranlarının son derece zor konjonktürde gerçekleşen rakamlar olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, geçen sene Türkiye’de yaşanan olumsuzluklara değindi. Babacan, büyümenin yanında en önemli ekonomik göstergelerden birisinin cari işlemler dengesi olduğunu söyleyen ve 2014 yılı için cari açığın yüzde 6.4 olarak beklendiğini hatırlatarak, “Bugün itibariyle baktığımızda yüzde 5.7’lik bir cari açık ile bu yılı kapatacağımızı öngörüyoruz. Beklediğimizin 0.7 puan daha altında bir cari açık. Bütün bu şartlarda 5.7’lik rakam iyi bir rakam. Cari açığı kademe kademe düşürmeye devam ederek program sonunda yüzde 5.2 gibi bir rakam ile 2017’yi tamamlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“BU YILIN ORTALAMA İŞSİZLİK ORANININ YÜZDE 9.6 OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİNİ BEKLİYORUZ”
Bu yıl yurtiçi tasarruflarının yüzde 14.9 çıkacağını düşündüklerini ifade eden Babacan, kur etkisinden arındırılmamış rakamlara bakıldığında kredi hacminin Ağustos 2013’den Ağustos 2014’e kadarki dönemde yüzde 18.7 arttığını, aynı dönemde bireysel kredilerin yüzde 8.7 arttığına dikkat çekti. Vatandaşların kredi kartlarının borcunun geçen sene Ağustos ayında 81 milyar iken, bu yıl 74 milyara düştüğünü kaydeden Babacan, ekonominin istihdam üretmeye devam ettiğini belirterek, “Son 12 aylık döneme bakacak olursak yaklaşık 1 milyon 200 binlik bir artış var. İş gücüne katılım oranının da ayı anda arttığını düşündüğümüzde bu yılın ortalama işsizlik oranının yüzde 9.6 olarak gerçekleşeceğini bekliyoruz. 2017 yılında işsizlik oranının yüzde 89.1’e düşeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
“BU YIL SONUNDA ENFLASYONUN YÜZDE 9.4 OLACAĞINI TAHMİN ETMEKTEYİZ”
“Bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 9.4 olacağını tahmin etmekteyiz” ifadelerini kullanan Babacan, bu rakamın yıl sonucu için yapılan bir tahmin olduğunu, Merkez Bankasının ay sonunda rakamları açıklayacağına dikkat çekti. Babacan, “2015 yılında yüzde 6.3’e düşeceğini tahmin ediyoruz, 2016 ve 2017 için ise yüzde 5’lik hedeflerimizi koruyoruz” açıklamasında bulundu.
Merkezi hükümetin bütçe açığının daha önceden açıklandığı gibi yüzde 1.9 olarak değil, yüzde 1.4 olarak gerçekleşeceğini söyleyen Babacan, burada özelleştirme performansının büyük katkısı olduğunu kaydetti. 2017 yılında merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının 0.3 gibi bir rakam olmasını öngördüklerinin altını çizdi. Babacan, Artık Türkiye’nin kamu borcunun ekonomi açısından bir risk alanı olarak algılanmadığını belirtti ve “Önümüzdeki 3 yıllık orta vadeli program döneminin, hatta 2018 yılının sonuna kadar ki dönemin en önemli konusu yapısal reformlar. Bu yapısal reformları gerçekleştirebildiğimiz ölçüde Türkiye’nin potansiyel büyümesini artıracağız, kronik sorunlarını çözeceğiz. Yapısal reformlarda takvimimize uyamazsak bunun olumsuz sonuçlarını hep beraber göreceğiz” ifadelerini kulandı.
İhracatın bu yıl 160 milyarı geçmesini beklediklerini belirten ve yılbaşında koyulan hedefin altında olmasının sebebinin Rusya ve Ukrayna’ya olan ihracat ile Irak’a olan ihracatın beklenenin altında kalması olduğunu söyleyen Babacan, ithalatın ise 244 milyar ile kapanacağını beklediklerini, turizm gelirlerinin 30 milyara yaklaştığını, 46 milyarlık bir cari açık ile bu yılı tamamlamayı öngördüklerini belirtti. Babacan, 2015 yılı için 472.9 milyar liralık bir merkezi yönetim bütçesi hedeflediklerini açıkladı.