Başbakan Yıldırım ekonomi paketini açıkladı!

Başbakan Yıldırım ekonomi paketini açıkladı!

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Bayram öncesi müjdeli haberlerimize geçelim. Öyle zannediyorum ki bu müjdeli haberler ne ilk ne de son olacak. Müjdeli haberlere geçmeden son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularımızla iklişkilerin normalleştirilmesi politikamızın somut sonuçlarını görmeye başladık. Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz İsrail'le varılan mutabakatla tekrar normalleştirme sürecine başladık.

Turizmde bu sene ciddi bir krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir rahatlama sağladı ve ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması iç turizmde bir hareketlenme oldu. Otellerimizde doluluk oranı yüzde 90'ların üzerine çıktı. 2017'de bunun kalıcı hale gelmesi için tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. AB'ye tam üyelik hedeflerimizde de yeni bir dönem girdik. Suriye'deki durum sürdürülebilir değil, Suriye'de normalleşme mümkündür. En büyük müjde barış güven ve huzurdur.

Şimdi gelelim madde madde neler yapacağız. Kime faydası var? Yatırım yapana işe girecek insanlara faydası olacak. Satış olacak millete faydası var. Emekliye işçiye gençlere turizmciye faydası var. Toplumu oluşturan bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbir kemer sıkma değil daha fazla yatırım üretim ticareti öngören tedbirlerden bahsediyoruz.

YATIRIM TEŞVİK PAKETİ
-Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor.

-Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.

-Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşanların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz.
-Uluslararası firmalar yönetimi Türkiye'den yaparsa kurumlar vergisi muafiyeti getirilecek.

-Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçlarını 1 yıl erteliyoruz.

-Yurtdışındaki varlığını Türkiye'ye getirene soru olmayacak karapara olmayacak terör kaynaklı para olmayacak. Paralarını Türkiye'ye getirsinler.

-Taşımacılık sektörünün beklediği tedbir. Aracını yenilemek isteyen ÖTV vermeden aracını yenileyecek. Otobüs var, taksi var, dolmuş var, minibüs var, halk otobüsü var. Hem aracı yenileyecek hem de cebinden az para çıkacak. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. K1, K2 ve K3 belgesi ile taşımacılık yapanlar için de geçerli olacak.

-Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Şehitlerimize ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Onlar bizim kalbimizdedir.

-Kredi kullanımında gayrimenkul gibi teminatlar vardı. Artık menkul değerler de teminat gösterilebilecek.

Karşılıksız çek işlemine para cezası verilecek, tekrar ederse hapis cezası verilecek.

-Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak. Primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.