Başbuğ'u duygulandıran gazi

Başbuğ'u duygulandıran gazi

GENELKURMAY eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 2010 yılında Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde 9 askerin şehit olduğu Gediktepe karakoluna yönelik PKK baskınında yaralanan ve ziyareti sırasında, 'Burada dikili taş olmaya razıyım' sözü ile unutamadığı asker Volkan Demir ile Gaziantep’te karşılaştı. Başbuğ, halen bacaklarında şarapnel parçası bulunan askerin işsiz olduğunu öğrenince "Bugün bu çocuğa sahip çıkamıyoruz, acı bir durum ne diyeyim?" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi’nin Irak sınırındaki Gediktepe Karakolu’na, 19 Haziran 2010’da PKK’lı teröristler tarafından saldırı düzenlendi. 9 askerin şehit olduğu saldırıda aralarında aslen Giresunlu olan ancak Gaziantep’te yaşayan er Volkan Demir’in de bulunduğu 14 asker yaralandı. Bu saldırıdan bir gün sonra Gediktepe Karakolu’na o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ giderek inceleme yaptı ve yaralı askerlerle görüştü.



Ziyaret sırasında yaralı askerlerden Volkan Demir’in terhisine 50 gün kaldığını öğrenen Orgeneral İlker Başbuğ, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’a, ’terhis süresi kısalan askerleri sınırda görevlendirmeme’ yönünde görüş bildirdi. Ancak bu teklifi duyan Volkan Demir, Başbuğ ve Erdoğan’ı, "Arkadaşlarımın şehit olduğu, yaralandığı Gediktepe’de değil 50 gün, bir ömür askerlik yapmaya, dikili taş olmaya razıyım’ sözleriyle duygulandırdı.

O SÖZÜNDEN HATIRLADI

Bacağındaki şarapnel parçalarına rağmen askerliğini Gediktepe’de tamamlayarak Gaziantep’e dönen ve bir süre psikolojik tedavi gören Volkan Demir, çatışmanın ardından hafif yaralı olduğu ve hastanede tedavi görmediği gerekçesiyle gazilik unvanını elde edemedi.

Ağır işlerde çalışamayan ve bacaklarındaki şarapnel parçaları da halen duran Demir, aramasına rağmen bir türlü iş bulamadı. Volkan Demir, Gediktepe’de Recep Tayyip Erdoğan ve İlker Başbuğ ile birlikte çekilmiş çerçevelettiği fotoğraf ile 'Atatürk ve Cumhuriyet' konulu söyleşi için Gaziantep’e gelen İlker Başbuğ’un yanına gitti. İlker Başbuğ, kendisini tanıtan Volkan Demir’i, fotoğrafa bakınca 'dikili taş olurum' sözünden hatırladı.

''BU ÇOCUĞA SAHİP ÇIKAMIYORUZ, ACI''

Bir süre sohbet ettiği Volkan Demir’in bacaklarında hala şarapnel parçası bulunduğunu ve işsiz olduğunu öğrenen Başbuğ, duruma üzülerek şöyle konuştu:

"İşsiz olmasına üzüldüm. Ben o gün ziyarette, ’terhisine az süre kalanları sınır hattından geriye alalım, geri hizmette kullanalım’ önerisinde bulundum. Bu askerimiz o zaman bu teklifi duyunca; ’Burada dikili taş olmaya razıyım’ dedi. Başbakan da orada, bu sözü ben bugün gibi hatırlıyorum. Bugün bu çocuğa sahip çıkamıyoruz, acı bu. Ne diyeyim yani? Ülkede şehitlerinize, gazilerinize ve size hizmet eden emeklilerinize sahip çıkacaksınız. Bir devlet, bir millet şehitlerinin geride bıraktıklarına, gazilerine ve emeklilerine sahip çıkmıyorsa o ülkenin geleceğini ben parlak görmüyorum."

PROF. ARPACIOĞLU İLGİLENECEK

İlker Başbuğ, yeniden gördüğü için mutlu olduğunu ifade ettiği Volkan Demir’in tedavisi ve iş bulması için yardımcı olacağını söyledi. İlker Başbuğ daha sonra, bir düşünce grubu başkanı da olan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Arpacıoğlu’na kendisini duygulandıran askeri tanıttı, tedavisi ve iş bulması için ilgilenmesini istedi.

Prof. Dr. Arpacıoğlu da bu isteğe olumlu yanıt vererek, askerin bacaklarındaki şarapnellerin çıkarılması ve kalıcı bir iş bulmasına yardım edeceğini söyledi.