Başçı'dan enflasyon yorumu

Başçı'dan enflasyon yorumu

"Türkiye’nin Başkanlığında G20 Gündemi’ konferansında sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyon hedefimiz yüzde 5’tir ve bunu başaracağız. Bu yıl sonu enflasyonu yüzde 5’e indirebilirsek büyümeye büyük destek olur" dedi.

’Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, G20 Dönem Başkanlığı ile Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından İstanbul’da düzenlenen ’Türkiye’nin Başkanlığında G20 Gündemi’ Konferansında ’Türkiye’de Fiyat İstikrarı ve Büyüme’ konulu bir sunum yaptı. Başkan Başçı’nın sunumunda Yüksek enflasyonun ve deflasyonun büyümeyi zayıflatabilen unsurlar olduğunu Merkez bankaları açısından büyümeyi desteklemenin en iyi yolunun fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı, Beşeri sermaye, istihdam piyasası, teknoloji, yenilikçilik ve fiziki altyapı alanlarında yapılacak reformların Türkiye’nin büyüme potansiyelini daha da artıracağını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, FED’in 1970’lerde enflasyonu gecelik faizleri yükselterek yendiğini belirterek, "Tarih enflasyonun parasal sıkılaştırmayla yenileneceğini gösteriyor" dedi.

Başkan Başçı konuşmasında Merkez Bankası yasasının değiştirilmesinin enflasyonun düşüşünde etkili olduğunu söyledi.

Başçı, "Enflasyon hedefimiz yüzde 5’tir ve bunu başaracağız. Bu yıl sonu enflasyonu yüzde 5’e indirebilirsek büyümeye büyük destek olur" dedi.

Yüzde 5’lik enflasyon hedefine ulaşmak için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyleyen Başçı, "Enflasyon 30 yıl boyunca yüzde 5 olsaydı, Türkiye’nin kişi başı milli geliri 10 bin dolar değil, 15 bin dolar civarında olurdu" dedi.

Faiz oranlarının etkili bir politika aracı olduğunu kaydeden Başçı, tüketimin üzerindeki üretimin enflasyonu düşürdüğüne dikkat çekti. Başkan Başçı, kredi ve para arzının Türkiye’de enflasyonu etkileyen önemli kalemler olduğuna dikkat çekti.