BAŞKAN ATAÇ’TAN KOCA’YA YANIT

BAŞKAN ATAÇ’TAN KOCA’YA YANIT

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, belediyenin projelerinin sadece Türkiye’de değil Avrupa’da konuşulduğunu söyledi.
Özdilek Sanat Merkezi’nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Ataç, Türkiye’de belediyeciliğin farklı örneklerini sergilemeye çalıştıklarını belirterek, “Bununla beraber temiz, ilkeli, namuslu, insan haklarına saygılı, laik ve Atatürk’ün devrimlerine saygılı olan bir belediyecilik yapıyoruz” dedi.
Tepebaşı Belediyesi’nin hayata geçirdiği projelerin sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da konuşulduğuna dikkat çeken Ataç, “Bugünlere geldiğimiz için çok memnunum ve çok şükrediyoruz. Ama bu durup dururken olmadı. Tepebaşı bölgesinin bu hale gelmesinde emek var, alın teri var, arkadaşlarımızın yoğun çalışması ve biraz önce bahsettiğim ilkelerimiz var. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir. İnanın Türkiye’de Tepebaşı’nın örneği o kadar az ki, biz belediyemizle ve bölgemizle iftihar ediyoruz. Önümüzdeki 4 yılda da çok farklı projelerle Tepebaşı’nda, Eskişehir’de ve Türkiye’de ilkleri yapacağız” diye konuştu.
“TAM BATAĞA BATTI, BİZİM TEMİZLİK İŞÇİLERİ BİLE KURTARAMAZ”
AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca’nın açıklamalarına da cevap veren Ataç, “Malum seçim yaklaşıyor. Eskişehir’de AKP ile CHP yarış içinde. Tabi bu yarışı belediyelerde yapamıyorlar da milletvekilliği seçimlerinde bir yarış oluyor. Baktığınızda 2007’den bu tarafa AKP 3 milletvekili çıkarıyor, CHP biliyorsunuz 2 milletvekili ve 1 tane de MHP çıkarıyor. Ama bu seçim çok kritik bir seçim. Yani AKP adına kritik bir seçim. CHP’nin iyi çalışmasıyla 3’ü rahatlıkla çıkartacağı bir seçim. Burada AKP’li arkadaşların biz milletvekili olur muyuz olmaz mıyız diye bir telaşı var. Bu telaşla ya hocaya saldırıyorlar ya da bana saldırıyorlar. Bence böyle bir çırpınış var. Bu çırpınışla kendilerini bir yerlere getirebilmek adına iki eli karada oraya buraya karaları çalıyorlar. Ama o karalar burada sökmez. Bir kara attı, cevabını verdim. Bir daha attı, cevap vermek istemedim. Fakat son bir kez daha atınca. Afyonlular ne der biliyor musunuz, ‘gidişti’ derler. Onun için cevap vereceğim. Kendimizi temize çıkartmak için değil, kamuoyunun kafasında soru işaretleri varsa onu düzeltmek için açıklama yapacağım. Çünkü temizlik işleri bizim için son derece önemli ve adı gibi orada çok temiz bir yönetim tarzımız var. Yani tam batağa battı. Bizim temizlik işçileri bile kurtaramaz” dedi.
“O İKİ FİRMANIN İSMİNİ GETİR VE ÇAMUR ATMADIĞINI İSPAT ET”
Koca’nın Kızılinler projesi ve belediyenin temizlik işleri ihalesine ilişkin iddialarını yanıtlayan Ataç, “AKP Eskişehir Milletvekili Sayın Salih Koca’nın Tepebaşı Belediyesi’nin planlarını hazırladığı ve daha sonra Odunpazarı Belediyesi’nin de dâhil edildiği Kızılinler Termal Tesis Projesi ve Tepebaşı Temizlik işleri ihalesi ile ilgili iddiaları bir süredir yerel basınımızda yer almaktadır. Salih Koca iddialarına yanıt verilmediğini belirtmekte, bu iddialarına yanıt isteğini basın yoluyla duyurmakta ısrar etmektedir. Koca gazetelerde geçen Aralık ayında yer alan açıklamasında Kızılinler projesinin ‘peşkeş çekilmeye’ çalışıldığını iddia etmekte ve ‘Tahmin ediyoruz ki belirlenmiş, hazırlanmış bir iki firmaları var, bu bir iki tane firmalara peşkeş çekme adına burası bir bütün olarak ihaleye çıksın mantığındalar’ ifadelerini kullanmıştır. Bizim toplum yararına düşündüğümüz, Eskişehir’in geleceğini olumlu yönde etkileyecek, Eskişehirli hemşerilerimizle açıkça paylaştığımız, üstelik de bakanlık tarafından da onaylanmış bu önemli projeyi kimsenin asılsız iddialarla karalamasına izin vermeyiz. Toplumda algı bulanıklığı oluşturmak, kafalarda soru işareti oluşturarak, olmayan bir şeyi varmış gibi göstererek aklınca bizleri zor durumda bırakmaya çalışan Salih Koca’ya öncesinde de sorduğum soruyu tekrar soruyorum. Bu firmalar hangi firmalardır? Sonraki demeçlerinden anlaşıldığı kadar ben öyle değil böyle dedim çarpıtmalarını bırakıp bu soruya doğrudan cevap versin. Bu bir iki firma kimdir. Bunlarla yaptığımız antlaşma nedir. Koca’nın bu açıklamasından sonra AKP Milletvekili Sayın Ülker Can da, ‘Vekilimizin de elinde belge olmadan kesinlikle böyle bir şey söyleyeceğini tahmin etmiyorum. Bizler çamur atma siyaseti yapmıyoruz’ açıklamasında bulunmuştur. Şimdi Salih Koca’ya sesleniyorum; bu konuda bana değil, (zira ben nasıl siyaset yaptığını biliyorum) milletvekili arkadaşına ve Eskişehir halkına karşı sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyorum. O iki firmanın ismini getir ve çamur atmadığını onlara ispat et” şeklinde konuştu.
TEMİZLİK İŞLERİYLE İLGİLİ İDDİALAR
Diğer bir konunun da Koca’nın Tepebaşı Belediyesi’nin temizlik ihalesinde “14 milyon liralık, hatta detay hesaplanırsa 20 milyon kamu zararı oluştuğu” yönünde iddiada bulunduğunu belirten Başkan Ataç, şöyle konuştu:
“Tepebaşı Belediyesi ile Odunpazarı Belediyesi’nin ikinci kez göreve geldiğim 2009 yılından bu güne kadar yapılan temizlik ihalelerinin bedellerini gösterir karşılaştırmalı çizelgede görüldüğü gibi kesin ihale bedelleri Odunpazarı’na göre çok daha düşüktür. İki belediyenin 2009-2014 yılları arasındaki kesin ihale bedelleri arasındaki fark, 12 milyon liranın üzerindedir. Kaldı ki Tepebaşı bölgesi ile Odunpazarı bölgesinde 2009 yılında 43’er olan mahalle sayısı, 2014 yılında Tepebaşı’nda 91’e, Odunpazarı’nda 85’e yükselmiştir. En önemlisi de mücavir alanın genişlemesiyle Tepebaşı bölgesinde alan büyüklüğünün yüzde 50 gibi büyük bir oranda artmasıdır. Bu, atıkların toplanması, toplandığı yer ile atıkların depolama sahasına ulaştırılmasındaki mesafenin de uzaması anlamına gelmektedir. Bu durum, makine ve personel sayısındaki artışı da beraberinde getirmektedir. Düz işçide asgari ücret artışı 2009-2014 yıllarında yüzde 60 iken, Tepebaşı Belediyesi’ndeki düz işçi maaşındaki artış oranı yüzde 114’lere ulaşmıştır. Kesinleşen ihale bedellerine ve harcamaların artışına bakılarak Tepebaşı Belediyesi’nde 14 milyon liralık bir kamu zararından bahsetmek, tek kelimeyle ‘karalamadan’ başka bir şey değildir. AKP Milletvekili Salih Koca’nın temizlik işlerine olan ilgisi yeni değildir. Koca, 2003 yılında Eskişehir’e geldiğinde Asya Lojistik adıyla bir firma kurmuş, aynı firma ile 2005 yılında, o dönemde Sayın Tacettin Sarıoğlu’nun başkan olduğu Tepebaşı Belediyesi’nden temizlik ihalesi almıştır. Koca, 2005-2006 yıllarında AKP’nin Eskişehir’deki yönetiminde yerel yönetimlerden sorumlu il başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Bu ihale, bu parti ilişkisi acaba ne kadar etiktir, ne kadar doğrudur?”