Başkan Karaçelik; "hizmet Büyüdü, Gelir Büyümedi’’

Başkan Karaçelik; "hizmet Büyüdü, Gelir Büyümedi’’

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik düzenlediği basın toplantısında İlçe Belediyelerinin Büyükşehir yasasından kaynaklanan maddi sıkıntılarını değerlendirdi.
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, yaptığı açıklamada; "Büyükşehir yasasının ruhunda hizmetlerin yerelleşmesi, gelirlerin arttırılması durumu söz konusuydu. Fakat geldiğimiz nokta da , uygulamada hizmetlerin çok yoğun bir şekilde artmasına rağmen gelirlerin göreceli olarak o seviyede artmadığını gözlemlemekteyiz. Ortaca Belediyesi’ne iller bankası katkısı geçen yıllarda ne ise bu yılda aynı seyri göstermektedir. Muğla genelinde, beldelerimizin belediyelerimize bağlanmaları ile, personel sayılarımızda yığılmalar yaşandı. Artan yükümüzle, personelimizin maaşlarını zor ödeyecek hatta ödeyemeyecek duruma getirildik. Bu sıkıntımızı, Türkiye Belediyeler Birliğine ve hükumete aktarmış bulunmaktayız. Ancak henüz sonuç alabilmiş değiliz. Ortaca Belediyesinin şu anda böyle bir sıkıntısı yok. Asfalt çalışmalarımızı kendi gelirlerimizle değil İller Bankasından aldığımız kredi ile yapıyoruz. Ama örneğin Behçet Saatcı’nın yaşadığı sıkıntı bundan kaynaklanıyor. Milas Belediyesi’ de aynı. İlçe Belediyelerine 5-6 belde geldi. Hizmet kapsamları çok genişledi. Bu sıkıntı sadece bizlere mahsus değil Büyükşehir yasası kapsamındaki tüm Türkiye’ deki ilçe belediyelerinin sıkıntısı. Türkiye Belediyeler birliğinin tek gündem maddesi ile toplanması konusunda bize istekler geldi. Biz bu isteklere destek verdik. Hangi partiden olursa olsun ilçe belediyelerinin çok ciddi sıkıntıya düşeceğinden eminim. Bizim personel noktasında ciddi bir sıkıntımız yok ama hizmet ağının genişlemesi nedeni ile İller Bankasından gelen para yeterli olmuyor. Büyükşehir yasasında genel bütçeden ve ilden para gelmesi gerekirken bu hesaplar henüz bize yansımadı. Bu hesapları Maliye Bakanlığı yapıyor. Yasanın ruhuna aykırı bir oranlama var" dedi.
"YAZ NÜFUSUMUZ İLE KIŞ NÜFUSUMUZ FARKLI"
"Türkiye’ de Büyükşehir yasası ile birlikte dinamik kentler yasası çıkmalıydı" diyen Karaçelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Yani bu çok önemli bir konu özellikle sahil kesimlerinde. 10 bin 20 bin kişiye göre İller Bankasından kredi alan ilçelerimiz yazın 500 bin kişiye hizmet vermek zorunda kalıyor. Bizim bu konuda ciddi öneri ve isteklerimiz oldu ancak kabul görmedi. Çünkü ortada yasa yok. Sarıgerme yolu Turizm yolu kriterine uyduğu için Turizm yolu ağı içine alındı. Kriter şu, yolun etrafında yerleşim alanı olmayacak. Sarıgerme yolu bu kritere tam olarak uyuyor. Fakat Dalyan yolu kriterlere uymadığı için turizm ağı içerisine giremiyor. Bakanlık nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyor ve olumlu cevap almayı ümit ediyoruz. Ayrıca Dalyan yolu üzerindeki rögar kapaklarının sorumluluğu TELEKOM’a ait. Kendilerine müracaatlarımız oldu fakat onlardan da olumlu cevap almış değiliz. Üzerlerine düşen görevleri yapmamakta ısrar ediyorlar"