Başkan Üzülmez Thököly Anma Törenine Ev Sahipliği Yaptı

Başkan Üzülmez Thököly Anma Törenine Ev Sahipliği Yaptı

Macaristan tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Macar kralı Thököly İmre ölümünün 309. yıldönümünde Karatepe Mahallesindeki mezarı başında anıldı. Türk ve Macar yetkililerin hazır bulunduğu anlamlı törende iki ülkenin bir araya gelmesine vesile olan kral saygı ve minnetle yad edildi.
Kartepe ilçesi Karatepe Mahallesindeki Thököly İmre Anıtı’nda gerçekleşen anma töreninde ev sahibi Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in yanı sıra Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Garnizon Komutanı Vekili Kd. Bşvş. Kadir Kaya, Macaristan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai, Macaristan İstanbul Başkonsolusu Gabor Kiss, Macaristan Fahri konsolosu Alparslan Kaya, Thököly İmre Dostluk Derneği Başkanı Ertunç Baykal, başkan yardımcısı Numan Gülşah, Karatepe Mahalle Muhtarı Kerim Kaygın ile Türk ve Macar dostları törende hazır bulundu.
Saygı duruşu ve milli marşların okunduğu törende Karatepe Mahallesi çocuklar seslendirdikleri Türkçe ve Macarca şarkıları ardından Türk ve Macar bayraklarını yetkililere teslim ettiler. Numan Gülşah’ın sunuculuğunu üstlendiği anma programında Baykal, iki ülke arasında var olan köklü ilişkilerin daha da gelişmesine sebep olan bu anma törenine katılanlara teşekkür etti.
Thököly İmre’nin vefatının 309. Yıl münasebetiyle birlikte olduklarına dikkat çeken Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez de, “Kartepe ilçemiz İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Doğal yapısı itibarıyla tarihte birçok medeniyete önemli şahsiyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bugün de içinde bulunduğumuz Karatepe’de yaşamış ve onun burada yaşamış olmasından büyük bir mutluluk duyduğumuz Thököly İmre’nin vefatının 309. yıl münasebetiyle birlikteyiz. Bir araya gelmemize vesile olan bu tarihin büyük insanını saygı ve minnetle yaad ediyoruz. Hemşehriler birbirlerine kardeş gibi yakın ve sıcaktır, bu nedenledir ki bölgemizde son birkaç yılını geçiren Thököly İmre ve eşi İlona Zrinyi bu şehrin hemşehrisidir” dedi.
Macar halkının çiçekli çayır olarak bildiği Karatepe’de duygusal anlar yaşadığına dikkat çeken Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Marta Matrai, “Tarihin yükünün yerine artık anma, diğer milletin geçmişine ve değerlerine duyulan saygı geçti. Bu düşüncelerle kahramanların önünde eğilip Çiçekler Çayırına sembolik olarak çelenk koymak istiyorum” dedi.
Türk ve Macar yetkililer daha sonra anıta çelenk sunarak saygı duruşunda bulundular. Tören yetkililerin günün hatırasına karşılıklı hediyeler vermesi ardından son buldu.