Başvurular 70 bini aştı

Başvurular 70 bini aştı

Kurum, Türkiye'den 206 kuruluşun katıldığı "Geleceği Etkilemek" ana  temasıylaFransa'nın Cannes kentinde gerçekleştirilen MIPIM 2019 Fuarı'nın  açılışına katıldı.

Açılışın ardından konuşan Kurum, takvimler değişse de şehir  merkezlerinde yaşarken gayrimenkul sektörünün önemini hiçbir zaman  yitirmeyeceğini, o yıllara gelindiğinde de akıllı şehir uygulamalarının öne  çıkacağını ifade etti.

Akıllı şehir uygulamalarına ilişkin yerel yönetimlerin hizmet vermeye  gayret göstereceğini aktaran Kurum, bu noktada MIPIM'in doğru örneklerin  alınacağı çok önemli bir fuar olduğunu vurguladı.

Fuara 100'ün üzerinde ülke, yaklaşık 4 bin yatırımcı ve 500'ün  üzerinde de yerel yönetimin katıldığına işaret eden Kurum, "3 günlük fuar  ziyaretleri çerçevesinde 1 milyon kartvizit el değiştiriyor. Bu birliktelik hem  sektörümüz hem de sektörümüzün geleceği adına çok önemli." ifadesini kullandı.

Türk müteahhitliği ile her zaman övündüklerinin altını çizen Kurum,  şöyle devam etti:

"Türk müteahhitliğine baktığınızda Çin'den sonra ikinci sırayız. Yurt  dışında devam eden taahhüdümüz 11 milyar dolara yakın. Bugün 11 milyar dolar  bildiğim kadarıyla 36 ülkede yatırım yapıyoruz. 1972'den bugüne kadar da 367  milyar dolar yurt dışında yatırımımız oldu. Bu şu anlamda önemli, ülkemizde 440  bin müteahhit var ve birçok teknik personelimiz kendini yurt dışında temsil  edebilir hale geldi ve orada proje çizebilir hale geldi. Ülkemizdeki inşaat  sektörün de yurt dışına  açılması öngörüsünü önümüze koyduğumuzda yurt dışında iş  yapmak, bu fuarlara katılmak, sizin mimarlarınızın, mühendislerin yurt dışında  faaliyetlerde bulunması çok önem arz ediyor. Bu anlamda inşallah doğrudan  baktığınızda 250-300 sektörü ilgilendiren inşaat sektörümüzü 2019'un ikinci  yarısından sonra da o piyasanın düzelmesiyle daha iyi seviyelere geleceğini ümit  ediyoruz, tahmin ediyoruz, bekliyoruz."

Kurum, Türkiye'de inşaat sektörünün 6 milyon kişiye istihdam  sağladığını ifade etti.

İki ay önce Antalya'da gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'de  şehirlerin geleceğiyle ilgili birçok karar açıkladıklarını anımsatan Kurum,  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun bir şekilde eylem planlarını  hazırladıklarını ve ilk 100 günlük eylem planı çerçevesinde çok önemsedikleri  mekansal strateji planını üniversiteyle yürüttüklerini dile getirdi.

Söz konusu planın içinde turizm, tarih, kültür, sanayi ve tarım  alanının olacağını aktaran Kurum, bunları yaparken de yeşil alan miktarını  artırmak üzere çalıştıklarını anlattı.

"İki hafta sonra temel atacağız"

Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt apartmanının  çökmesinin ardından riskli olduğu tespit edilen 9 binanın yıkımını  gerçekleştirdiklerini anımsatan Kurum, "10 binada tespit yaptık, 8'i riskli  çıktı, biri de yıkılan bina ile 9 bina. 100'e yakın bağımsız bölüm var. Sayın  Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çalışmaya başladık ve iki hafta sonra da orada  temel atacağız. Vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek, dönüşümdeki  kararlılığımız göstermek adına bu proje önemli." diye konuştu.

Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bu ay içerisinde Ankara  Mamak,İstanbul Esenler ve Üsküdar'da temel atma çalışmalarını yapacaklarını  ifade etti.

TOKİ ile 50 bin konutluk sosyal proje başlattıklarını hatırlatan  Kurum, "Proje kapsamında ilk etapta 67 ilimizde uygulamaya çıktık. Hamdolsun dün  akşam itibarıyla başvurular 70 bini aştı. 2 1'leri 388 lira taksitle veriyoruz,  20 yıla varan vadeler var ve 2023 yılı hedefleri çerçevesinde 250 bin sosyal  konuta da kararlı bir şekilde yürüyeceğiz." diye konuştu.

Kurum, "Bundan sonraki süreçte de köklü bir imar kanunu hazırlamak  üzere nisanda parsel bazındaki imar plan değişikliklerini durduracak, genel ada  bazlı projelerin önünü açacak Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 11 maddelik  manifesto çerçevesinde artık şehirlerimizin 150 yılını planlayacağız." ifadesini  kullandı.

Yabancıya mülk edinmeyle alakalı düzenleme yaptıklarını anımsatan  Kurum, "Artık fiyatı, Avrupa'yla eş değer ülkelerle aynı seviyeye getirdik.  Bugüne kadar da vatandaşlık edinme suretiyle bir milyar 164 milyon liralık  gayrimenkul satıldı. Bu da sektörümüz adına önemli bir gelişme. O gayrimenkul  satışını iyi yönetebilmek adına da Tapu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansı ile  koordine halinde 12 ülkede ofis açıyoruz." dedi.

Kurum, büyükelçilik ve konsolosluk bünyesinde çevre ve şehir  ateşelerinin çalışacağını belirterek, buna ilişkin kadroyu aldıklarını, imza  sürecinin de tamamlanmasıyla 20 ülkede vatandaşa ve sektöre destek olmak  maksadıyla çalışacaklarını dile getirdi.

 Kurum, konuşmaların ardından fuara katılan kuruluşların stantlarını  gezdi.