Bedelli askerliğe gidecek çalışanlar ne yapacak? İşte merak edilen soruların cevapları

Bedelli askerliğe gidecek çalışanlar ne yapacak? İşte merak edilen soruların cevapları

Milyonların beklediği bedelli askerlik şartları açıklandı. Bedelli askerlikle ilgili özellikle çalışanların bir çok sorusu var... Bedelli askerlik hakkını kullananlar tazminatını alabilecek mi? Temel askerlik eğitiminin ardından işe geri dönebilecek mi? Peki yıllık izni olmayanlar ve memurlar ne yapacak? İşte bedelli askerlikle ilgili çalışanların en çok merak ettiği soruların cevapları...

Bedelli askerlik yaparsam tazminatımı alabilir miyim?

Düzenlemeye göre 25 gün veya 28 gün askerlik yapılacağı için, çalışanların kıdem tazminatını alıp askere gitme hakları var.

28 günlük askerlik süresinden sonra işe geri dönebilir miyim?

Askerlik dönüşü çalışan işe döndüğünde ilk olarak uygun kadro var mı yok mu ona bakılacak. Eğer uygun kadro varsa, işveren askere giden personelini almak zorunda. Eğer, askere giden kişinin yerine biri alınmışsa, uygun kadro açılana kadar beklemek durumunda.

Bedelli askerlik yaparsam tazminatım yanar mı?

Bedelli askerlikte 4 yöntem uygulanabilir. Birincisi işverenin, personelini ücretsiz izne çıkarması, ikincisi varsa yıllık izninden 25 veya 28 günü kullandırması, üçüncüsü personel tazminatını alıp ayırabilir, son olarak işveren, personelini idari izinli olarak gönderebilir.

Çalıştığım yerden bedelli askerlik için 28 gün ücretsiz izin alabilir miyim?

Evet ücretsiz izin alma hakkınız var, işveren de onay verirse bu hak kullanılabilir.

İçeride 50 gün iznim var. Bedelli askerlik için tek seferde 28 gün izin kullanabilir miyim?

Bedelli askerlik için sahip olunan izin günleri kullanılabilir.

İşe geri alınmazsam yasal haklarım neler?

İşe döndünüz, uygun kadro olduğu halde işveren sizi işe almadı. O halde yargı yoluna gidebilirsiniz. Bu durum ispat edildiği taktirde işveren, personelin aldığı ücret kadar 3 aylık bir ceza kesilebilir.

Memurlar ve sözleşmelerin durumu nasıl olacak?

Bu süreçte durumu en rahat olanlar memur ve sözleşmeliler… Gidip 28 günlük askerliklerini yapıp işlerine dönebilirler.

Yurt içindekilere yönelik ilk bedelli askerlik uygulaması, 1987 yılında Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde çıkarıldı.

Bu sene 18 bin kişi bedelli askerlik uygulamasından yararlandı.

Kanunun gerekçesi, "biriken kaçak-saklı-bakaya konumundaki problemli yükümlülerin eritilmesi" olarak tanımlandı.

1992 bedelli askerlik uygulamasındaki amaç, "biriken kaçak-saklı-bakaya konumundaki problemli yükümlülerin eritilmesi"ydi. Toplam 35 bin 111 kişi yararlandı.

1999'daki bedelli askerlik uygulamasında 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlar 15 bin mark (4500 TL), 1960'tan önce doğanlar ise 20 bin mark ödemişti. Amaç; 1999 Marmara depreminin ardından ekonomiye katkı ve deprem mağduru vatandaşlara askerlik kolaylığı sağlamaktı.

2011 ve 2014 yıllarında, bedelli askerlik yapanlar 21 günlük askerlik hizmetinden de muaf tutuldu. 69 bin 073 kişi yararlanmıştı. Yasaya göre 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yapmış sayıldı.

Bedelli askerlik uygulamasından 203 bin 824 kişi yararlandı. 27 yaşını dolduranlar 18 bin lira ödeyerek askerlik görevlerini yapmış sayıldılar ve askerlik hizmetinden de muaf tutuldular.

Dün yapılan yapılan açıklamalara göre, bedelli askerlik için yaş sınırı 25 ve ücret de 15 bin TL olarak belirlenirken, askerlik süresi de 28 gün olarak tanımlandı.