Beklenen müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi..."

Beklenen müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki açılış töreninde bugünü işaret ederek 'Türkiye'de yeni bir dönem açılacak' sözleriyle duyurduğu müjdeyi, Dolmabahçe Ofisi'nden yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla açıkladı. Erdoğan, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih, Tuna-1 sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Yeni doğalgaz keşifleri kuvvetle muhtemel. Bu rezerv sadece bir parçasıdır. Devamı da en kısa sürede inşallah gelecektir" dedi. 

"HEDEF 2023'TE GAZI MİLLETİMİZİN KULLANIMINA SUNMAK"

Rezervin bulunduğu alana Sakarya Gaz Sahası isminin verildiğini belirten Erdoğan, "Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından video konferans yöntemiyle, sondajın yapıldığı Fatih gemisinden açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, "Keşif ve burada ortaya çıkan gaz 83 milyonun" dedi.

BAKAN DÖNMEZ: "İKİ KATMAN DAHA VAR, ORALARDA DA GAZ KAYNAĞINA ULAŞACAĞIMIZ GÖRÜLÜYOR, GAZ SON DERECE KALİTELİ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, sondajın teknik ayrıntılarını anlattı. Dönmez, "Şu anda deniz seviyesinden 3 bin 500 metre aşağıdayız. Denizin derinliği burada 2 bin 100 metre. 1400 metre de karada ilerledik. Test, analiz çalışmalarından sonra TPAO'da çalışan yetkililerimiz rezerv miktarını tespit ettiler. 1000 metre daha derine ineceğiz. Sismik veriler aşağıda iki katman daha olduğunu, kuvvetle muhtemel oralarda da gaz kaynağına ulaşacağımızı gösteriyor. Burada bulmuş olduğumuz gaz son derece kaliteli gözüküyor" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Aziz milletim, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın kıymetli mensupları, misafirler, basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün tarihi müjdeyi paylaşmak üzere bir aradayız. Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanı sıra milli bağımsızlığın tesisinde de çok büyük öneme sahip. Ülkelerin vizyonlarının hayata geçebilmesi enerji sektöründeki istikrarla alakalıdır. 

Petrol ve doğalgaz sahalarının kontrolü için yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Suriye'deki son yıllarda yaşananları düşünün. Biz mazlumların bulundukları yerlere giderken birileri doğrudan petrol üretim tesislerine yönelmiştir. Aynı durumla Libya'da karşılaştık. Doğu Akdeniz'deki oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır. Biz önceliğimizi asla değiştirmedik. Hep "önce insan" dedik. 

İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. Rabiim bize bambaşka bir yerde hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı, yarın benzer kapılar başka yerlerde de önümüze açılacaktır. Kimsenin günahını almıyoruz, belki de gerçekten aradılar ama bulamadılar. Biz artık bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük. Bu tür çalışmaların doğrudan milli kuruluşlarla yürütülmesini kararlaştırdık. O dönemde Enerji Bakanımız olan Berat Albayrak ile Fatih Dönmez kardeşimiz politikamızı kararlılıkla uyguladı. Derin deniz sondajlarını bizzat yapma arayışına girdik. Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında Yavuz ve Kanuni gemilerimizle dünyanın önde gelen ülkelerinden olduk. 

Üç sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz tamamen kendi ekipmanlarımız ile çalışmalarını yürütüyor. Dünya fiyatlarının bir hayli altında maliyetle kazandırdığımız gemilerimizle yaptığımız sondajların birim maliyeti de oldukça düşüktür. 

Aziz milletim, evet sevincimizi hep birlikte yaşamak için müjdemizi paylaşmak istiyorum. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih, Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Yeni doğalgaz keşifleri kuvvetle muhtemel. Bu rezerv sadece bir parçasıdır. Devamı da en kısa sürede inşallah gelecektir. 

Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Son sondajda müjdeyi verme şerefine nail olduk. İnşallah benzer bir haberi Akdeniz'den de bekliyoruz. Şu anda bakımda olan Kanuni'nin de yıl sonunda devreye girmesiyle Akdeniz'deki faaliyetlerimize hız vereceğiz. O güzel sözü uyarlayarak tekrarlayarak söylüyorum; Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. 

Sakarya Gaz Sahası ile bismillah dedik, Allah'ın izniyle devamı da gelecek. 

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Türkiye yıllarca bunun sancısını çekmiş bir ülkedir. Cari açığımızın en büyük sebebi de hep enerji olmuştur. Bu konuda nisbi bir denge sağlasak da hala ciddi bir ithalatçı durumundayız. Denizlerde ve karada daha çok arama ile neticeye ulaşarak enerjide net ithalatçı konumuna gelene kadar bize durmak yok. Geleceğin teknolojilerine de yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Tüm alanlarda en güçlü şekilde varlığımızı sürdürmekte kararlıyız. 

Yunanistan başta olmak üzere karşımızdakilerin hepsi de haklı olduğumuzu biliyor. Avrupa ülkeleri birliği ayakta tutan değerleri yıprattığını görmelidir. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını, bedel ödeme ve ödetme azmini görmek istemeyenler sahada da masada da cevaplarını alacaktır.

Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiflerden sonra artık önümüzde çok daha aydınlık yol var. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Buradan elde edeceğimiz gelirin milletimize ve insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Bu sevinci yaşatan kurumlarımızın tüm mensuplarını, personelimizi tebrik ediyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız Berat Albayrak ve Fatih Dönmez'e teşekkürlerimi sunuyorum. 

BAKAN ALBAYRAK: BU GAZ 83 MİLYONUN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları:

Bugün ülkemizin milli enerji politikaları açısından çok tarihi bir gün. Heyecanlıyız, gururluyuz. Türkiye olarak bu yüzyılın kaderinin şekillendiği bugünlerde önemli bir sürece şahitlik ediyoruz. Ekstra bir anlamı var bugünün. Milletimizin tarihinde ağustos zaferler ayı. Bugün enerji alanında ülkemizin makus talihini tarihe gömdüğümüz bir sürece de şahitlik ediyoruz. Bu da ayrıca bizim için çok büyük bir övünç kaynağı. Bu süreçle birlikte özellikle enerji başta olmak üzere, ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda çok büyük bir adım attı. 83 milyon vatandaşımızı yarınlara çok daha ümitli ve umutlu taşıyacak. Keşif ve burada ortaya çıkan gaz 83 milyonun. İşin ekonomik boyutu itibarıyla bugün buradaki gemideki arkadaşlarla da süreci değerlendirdikten sonra net ifade edebilirim ki, buradaki keşif ve potansiyelle birlikte ülkemizin gündeminden cari açık konusunu artık kaldırdığımız cari fazlayı konuşacağımız yeni bir dönemin başladığını ben şu son saat içindeki bilgilendirmelerde görmüş oldum. Allah'ın izniyle Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. "Ne doğu ne batı yeni eksen Türkiye" söylemiyle yeni bir sürece giriyoruz. 

Tekrardan bu hayırlı sürecin, büyük zaferin ekonomi anlamında güzel günün 83 milyona hayırlı olmasının niyaz ediyorum.

BAKAN DÖNMEZ SONDAJ ÇALIŞMALARININ TEKNİK DETAYLARINI AKTARDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları:

Aziz milletimizi Karadeniz'den Fatih gemisinden saygıyla selamlıyorum. Bugün Türkiye için, milletimiz için tarihi dönüm noktalarından olacak bir günün heyecanını yaşıyoruz. Bakanlık görevini tevdi ettiğiniz gün aramızda bir görüşme geçmişti. Elektrik tarafında sorunları çözdüğümüzü, doğalgazda da birkaç şehir hariç tüm şehirlere doğalgazı götürdüğümüzü ifade etmiştim. Bugün 81 ilimizde doğalgaz var. Yeni dönemde odaklanacağımız esas konunun doğalgaz ve petrol arama olacağını ifade etmiştim, siz de kolaylıklar dilemiştiniz. 

İngiltere 150'ince seferde bulduk deyince, elini çabuk tut Fatih demiştiniz. Dedik ki potansiyeli en yüksek olan lokasyonlara ağırlık vereceğiz. İlk 10 sondajda keşif yakalayalım dedik. Bugün burası 9. derin deniz sondajımız. Bu bölgedeki sismik çalışmalara bundan 14 ay önce, Batı Karadeniz Sakarya Gaz Sahası olarak adlandırdığımız bu bölgede başladık. Veriler uzman ve mühendisler tarafından analiz edildikten sonra Tuna-1 adını verdiğimiz lokasyonda ilk sondaja karar verdik. Sonrasında da gemimizi Akdeniz'den önce İstanbul'a çektik. Kulenin demontajını yaptık. Haydarpaşa'dan Karadeniz'e uğurladık. 15 Temmuz'da oradan yola çıktı, 20 Temmuz'da burada matkap ilk defa dönmeye başladı. Şu anda deniz seviyesinden 3 bin 500 metre aşağıdayız. Denizin derinliği burada 2 bin 100 metre. 1400 metre de karada ilerledik. Test, analiz çalışmalarından sonra TPAO'da çalışan yetkililerimiz rezerv miktarını tespit ettiler. 1000 metre daha derine ineceğiz. Sismik veriler aşağıda iki katman daha olduğunu, kuvvetle muhtemel oralarda da gaz kaynağına ulaşacağımızı gösteriyor. Burada bulmuş olduğumuz gaz son derece kaliteli gözüküyor. Bunlar maliyet açısından olumlu yansıyacak. Ancak arayanlar bulur dediniz, biz de aradık ve bulduk. Bazen moralimizin düştüğü anlar oldu. Şahsım dahil birçok Türkiye Petrolleri çalışanları yaptırımlarla karşılaştı ama sizin arkamızda dimdik durmanız, azimle kararlılıkla işlemleri devam ettirdik. Öyle anlar geldi ki, bazı keşiflerimiz olumsuz sonuçlansa da ismini bilmediğimizi vatandaşlarımız bulamasanız da önemli değil, bayrağımızı orada dalgalandırmanız önemli diyerek bize destek verdiler.