"Ben de şiddete uğradım"

"Ben de şiddete uğradım"
Birleşmiş Milletler’in 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için New York’ta düzenlediği törene Türkiye’den katılan AÇEV Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, Türkiye’deki çalışmalarını aktardı. Törene katılan bir diğer isim, dünyaca ünlü oyuncu Teri Hatcher ise eniştesi tarafından çocukken tacize uğradığını gözyaşları içinde anlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kampanyası” kapsamında New York’taki BM Genel Merkezi’nde 25 Kasım’da bir tören düzenledi. Törenin ev sahipliğini, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve BM Kadın Programı Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka yaptı. Etkinliğe Türkiye’den katılan Anne Çocuk eğitim Vakfı (AÇEV) Başkan Yardımcısı Ayla Göksel de bir konuşma yaptı. Göksel, çocuklukta maruz kalınan şiddetin etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi:

‘Baba figürü çok önemli’

“Şiddet, gelecek nesilleri de tehlikeye sokuyor. Çocukluktan başlayan şiddet sarmalı kırılmalı. Zihniyet değişimi gerek. Baba figürü küçük çocuklar için çok önemli. Babalar çocukları için çoğu zaman bir rol modeli. Türkiye’de BM fonu ile yürüttüğümüz proje kapsamında 13 hafta boyunca gönüllü öğretmenlerle babalara eğitim veriyoruz. Onlara çocuklarıyla iletişim kurmanın yöntemlerini öğretiyoruz. Eğitimin sonunda çocuklar babalarına sertifikalarını veriyor. Bu törenlerde kocaman adamların nasıl ağladıklarına şahit oldum. Annelerden yanıma gelerek eşlerinin nasıl değiştiklerini anlatıp sarılanlar oluyor. Eğitime katılan babalar ise çocuklarının her şeyin en iyisini hak ettiğini söyleyerek ayrılıyor.”

Törene ayrıca, dünyaca ünlü “Umutsuz Ev Kadınları” dizisinin oyuncularından Teri Hatcher da katıldı. Hatcher, gözyaşları içinde 7 yaşındayken eniştesi tarafından tacize uğradığını anlattı. Hatcher, yakın zamanda eniştesinin tacizine uğrayan 11 yaşındaki bir kız çocuğunun intihar ettiğini gazetelerden öğrendiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Yedi yaşımda eniştemin tacizine uğradım. Benim hatam olduğuna kendimi inandırmıştım. Olanlardan dolayı hep kendimi suçladım. Kimseye söylemedim. Sessiz kaldım. Ben birtakım hareketlerde bulununca annem beni eniştemden uzak tutmaya başladı. Onu bir daha görmedim. Ancak ailemden kimse ne olduğunu sormadı. 18 yaşıma geldiğimde bu konuyu konuşmaya hâlâ cesaretim yoktu. Başımdan geçenleri günlüğüme yazdım. Okuması için anneme verdim. Annem, zamanında kendilerinin de bir şeylerden şüphelendiklerini söyledi. Dünyada her 3 kadından biri şiddete uğruyor, onlardan biri de benim. Bu istatistik artık değişmeli.”