Benler Alınınca Kansere Dönüşmez

Benler Alınınca Kansere Dönüşmez

Plastik Rekonstrüktif & Estetik Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Evren Tevfik, Benlerin Alınınca Kansere Dönüştüğü Algısının Doğru Olmadığını Söyledi.
Ciltte lekelenme veya kabarıklık oluşturan çok çeşitli rahatsızlıklar olduğunu söyleyen Op.Dr.Evren Tevfik,, “Bunların hemen hemen tamamına yakını iyi huylu oluşumlardır. Çok az bir kısmı kansere dönüşebilecek öncüllerdir. Benler, cildin çeşitli katmanlarında pigment hücrelerinin birikmesinden kaynaklanırlar. Bünyenin ürettiği yapılardır. Renkli ya da renksiz çeşitli tonlarda deriden kabarık ya da kabarık olmayan çeşitleri vardır. Hatta halk arasında ben zannedilen ancak farklı kökenleri ve tanıları olan rahatsızlıklarda vardır. Sanılanın aksine cilt kanserlerinin büyük bir kısmı daha önce mevcut bulunan bir benden ya da başka bir oluşumdan değil yepyeni bir bölgede çıkarlar. Benlerin çoğunlukla en büyük zararı; ele gelmeleri, bazen çirkin bir görünüm oluşturmaları, tıraş olurken kesilmeleri ve kanamaları, tarağa takılmalarıdır.” Dedi.
BENLER ALININCA KANSERE DÖNÜŞÜR: YANLIŞ !
Op.Dr.Evren Tevfik, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti; “Vücutta herhangi bir parçanın alınması kansere yol açmaz. Cilt lezyonlarının/oluşumlarının, kitlelerinin önemli bir bölümü cerrahi yöntemle tam olarak çıkarılabilir. Geride bu oluşuma ait hücre kalmaz. Deride şüphelenilen, zamanla kansere dönüşmesi olasılığı bulunan ya da hali hazırda kötü huylu olduğu düşünülen oluşum ve kitlelerin tanı ve tedavisi cerrahi olarak yapılır. Zaten bu bölgede bir kanser varsa patoloji sonucu kanser olarak gelecektir. Cerrahi o bölgede bulunan hücrenin natürünü değiştirmeyecek patoloji de tanısını koyacaktır. Hastalığın doğal gidişatını cerrahi işlemin sonucuymuş gibi düşünmek çok yanlıştır, bilakis çoğunlukla cilt kanserinin ilk ve ana tedavisi zaten cerrahi olarak o bölgenin çıkarılması ve zararlı dokuların vücuttan uzaklaştırılmasıdır.
Benlerin yalnızca ‘’displastik’’ dediğimiz çeşidinin kansere dönüşme olasılığı vardır. Benlerin yüzde 99’u zararsızdır.
Cilt kanserinin temel nedeni güneş ışınlarıdır. Açık tenli ve renkli gözlü insanların cilt kanserine daha yatkın olduğu bilinmektedir. Genetik olarak bazı insanların cilt kanseri geliştirme olasılıklarının yüksek olduğu da bilinmektedir. Gereğinden fazla güneş ışığına, hele ki yaz aylarındaki direkt ve kuvvetli güneş ışığına maruz kalmak ve bu maruziyetin uzun süreli ve devamlı olması (yaşam şartları ve işten kaynaklanan sebeplerle) ilerleyen yaşlarda özellikle güneş ışığı gören bölgelerdeki cilt hücrelerinin yapısal değişiklikler ve genetik değişiklikler göstermesine ve kansere neden olabilmektedir. Ciltteki özellikle yüzdeki yaşlanmanın da en önemli iki nedeni güneş ışığı ve yerçekimidir.”