Beş Yıldızlı Ebso

Beş Yıldızlı Ebso

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Türk oda ve borsa sisteminin Avrupa oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen “Oda Akreditasyon Modeli” kapsamında Akredite A Sınıfı odalar arasında ilk sıralarda yer alan Ege Bölgesi Sanayi Odası, akreditasyon denetimini bütün kriterlerde tam puanla ve 16 iyi uygulama örneğiyle tamamlayarak akreditasyon sertifikasını yeniledi.
2014 yılında çalışmaları tamamlanan ve denetimleri gerçekleştirilen 10. Dönem 39 Oda/Borsa ile akreditasyon sertifikalarını yenileyen 1., 2., 5. ve 7. Dönemden 54 Oda/Borsa’ya akreditasyon sertifikaları, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle verildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası adına 5 yıldızlı akreditasyon sertifikasını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Akreditasyon Kurulu Başkanı Halim Mete’den EBSO Meclis Üyesi ve Akreditasyon İzleme Komitesi Üyesi Cemal Altıntaş ile Genel Sekreter Yardımcısı Galip Kokulu aldı.
BAKAN’DAN 5 YILDIZ YORUMU
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, akredite oda ve borsa temsilcilerine hitap ederken, iş dünyasına hizmette de 5 yıldızın övünülecek bir durum olduğunu söyledi. Gittiği her ilde odalarla toplantılar yaptığını, 30 odada Türk Patent Enstitüsü, 32 odada TSE’nin hizmetlerinin yürütüldüğü ortak çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Işık, “Bakanlığımızdaki mevzuattan gereksiz hükümlerin ayıklanmasına yönelik çalışmaya da destek vermenizi bekliyoruz. En sade bakanlık biz olalım” çağrısı yaptı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da birlik çatısı altındaki 365 oda ve borsadan 191’inin akretide olduğunu, 41’inde de bu çalışmanın sürdüğünü bildirdi. TOBB Başkanı olduğunda İngilizce yazışma yapabilen oda sayısı bir elin parmaklarını geçmezken bu sayının 355’e ulaştığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Oda ve borsalarımız geçen yıl yaptıkları projelerle bulundukları illere Avrupa Birliği fonları dahil 300 milyon liranın üzerinde hibe para kazandırdı. Şehirlere hizmetin en güzel göstergelerinden biri budur” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, proje ve hizmetleriyle Türkiye’yi daha iyi noktalara getireceklerini de ifade etti.
“EBSO ÖNCÜ VE ÖNDER OLMAYA DEVAM EDECEK”
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, bir yılda Ege Bölgesi Mükemmellik Büyük Ödülü ve Türkiye Mükemmellik Ödülü başarısını yaşayan oda olarak akreditasyon sisteminde de örnek olduklarını vurguladı. EBSO’nun akreditasyon belgesini bütün kriterlerde tam puan alarak yenilemesini değerlendiren Yorgancılar, üyelerine Londra, Paris, Berlin gibi odalarla aynı kalite ve standartlarda hizmet verdiğinin altını çizdi. Ender Yorgancılar, EBSO’nun gerçekleştirdiği çalışmalarda ve sunduğu hizmetlerde hep en üst noktaları hedeflediğine dikkat çekerken, “Başarılı olan takip edilir. Biz de takip edilen oda olacağız. Akreditasyondaki konular incelendiğinde yıllar bazında yukarı giden ivme var. Çalışmalarımız ve ulaşmak istediğimiz hedefler hep Türkiye için” dedi.
UYGULAMADA SÜREKLİLİK
Türk oda/borsa sisteminin odalar ve borsalar arasında kalite bilincinin yerleştirilmesi, oda sisteminin iş dünyası nezdinde saygınlığının ve hizmet türlerinin artırılması, hizmet kalitelerinin iyileştirilmesi amacıyla çalışmaların gözden geçirildiği denetimle ilgili değerlendirmeler, akreditasyon sisteminin uygulamadaki sürekliliğine de ışık tutuyor.
Akreditasyon Mevzuatı gereği EBSO 3 yılda bir denetleniyor. İlk olarak 1999 yılında yapılan denetimin ardından 2002 yılında da İngiltere Odalar Birliği ve İngiliz Loydu tarafından gerçekleştirilen Eurochambers denetiminden de başarıyla geçen EBSO, A sınıfı Akreditasyon Belgesi almaya hak kazanmıştı. EBSO, 2005, 2008 ve 2011 yıllarında TOBB ile Türk Loydu’nun yaptığı denetimlerde de başarı puanını sürekli yükseltmişti.