Besni Organik Bademler, Avrupa Yolcusu

Besni Organik Bademler, Avrupa Yolcusu

Adıyaman’ın Besni ilçesinde yetiştirilen organik bademlerin yurt dışına ihracatı ve daha iyi şartlarda pazarlanması için Almanya’dan Besni’ye heyet gelerek incelemelerde bulundu.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Besni ilçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul, “İlçemiz merkez ve köylerinde yaklaşık 3 bin dekar alanda badem yetiştiriciliği yapılmakta olup bunların 2 bin 300 dekarı verim vermeye başlamıştır. Besni ilçemizin iklim ve toprak yapısı badem yetiştiriciliği için çok uygun olup bademdeki uygun pazar olanağı, depolama kolaylığı gibi olumlu etkenlerinde olması nedeni ile badem üretimi her geçen gün artmaktadır. Yapılan çiftçi eğitim ve yayım faaliyetleri sonucu organik badem yetiştiriciliği de buna paralel olarak gün geçtikçe hızlı bir şekilde artmaktadır" dedi.
Kösekul, ülkemizde genel olarak piyasa şartlarında organik ürünlerin, organik olmayanlarına göre yüzde 20-50 civarında daha yüksek fiyatla alıcı bulduğunu belirterek şunları söyledi:
"Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde ilçemiz çiftçilerinden İbrahim Aksoy ve Numan Sunar’ın girişimleri neticesinde Besni’de yetiştirilen organik bademin yurt dışına ihracatı ve daha iyi şartlarda pazarlanması için Almanya’dan misafirlerimiz vardı. Burada üretilen organik bademlerin Avrupa pazarlarına ulaşması, bademin daha iyi fiyattan alıcı bulması üretim açısından çok önem arz etmektedir. Üretimi tüm aşamasında kontrol ederek, bahçeleri bizzat yerinde görüp inceleyen heyet, konu uzmanları son tüketici olan müşteriye bu üretim aşamalarını tek tek internet üzerinden aktaracak ve güvenilir sağlıklı gıda, sağlıklı yaşam sloganı ile sofralara ulaştıracaklardır. Bizde bu misafirlerimiz ile ilçemizdeki badem ve organik badem potansiyeli, pazar olanakları, organik yetiştiricilik hakkında istişarelerde bulunduk. Buradaki organik badem üretimindeki paydaşlar olan üreticiler, serbest tarım danışmanları, müdürlüğümüz konu uzmanlarını bir araya yetirerek fikir alışverişinde bulunulması sağlandı. Organik badem üreticisi girişimci çiftçilerimiz İbrahim Aksoy ve Numan Sunar adlı çiftçilerimize de yapmış oldukları özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor badem ve organik badem yetiştiriciliğinin daha da artması temennisi ile çiftçilerimize hayırlı ve bol kazançlar diliyoruz” dedi.