Beyazıt’taki protestoda gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Beyazıt’taki protestoda gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi önünde dün YÖK’ün kuruluşunun yıldönümünü protesto ederken polis müdahalesi sonrası gözaltına alınan 21 öğrenciden 13’ü aynı gün ifadelerinin ardından emniyetten serbest bırakıldı. Emniyette susma hakkını kullanan 8 öğrenci ise "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefet suçlaması ile bugün öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. Öğrencilerin sorgusunu Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Gökhan Yolasığmaz yaptı. Emniyette susma haklarını kullanan öğrencilerin, savcılık sorgusunda gösteri sırasında slogan atmadıklarını ve pankart taşımadıklarını söyledikleri öğrenildi.Öğrencilerin savcılık sorgusunda gözaltına alınırken ve adliyeye sevk edilirken şiddete uğradıklarını ifade ettikleri belirtildi. Savcı Yolasığmaz, ifadelerinin ardından tüm öğrencileri serbest bıraktı.

RESTORANDA PANKART AÇANLAR DA SERBEST

Öte yandan dün YÖK’ün kuruluş yıldönümü nedeniyle protesto için Taksim Meydanı’ndaki restoranın terasına çıkarak pankart açtıktan sonra gözaltına alınan 16 ve 18 yaşındaki 2 lise öğrencisi de serbest bırakıldı. Gözaltına alınan biri kız iki öğrenci, bugün öğle saatlerinde emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na çıkarıldı. 16 yaşındaki erkek öğrenci M.M.D’nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Bürosu savcısına verdiği ifadesinde YÖK’ü protesto etmek istedikleri için pankart açtıklarını söylediği öğrenildi. M.M.D., savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

KIZ ÖĞRENCİ DE MAHKEMEDEN SERBEST BIRAKILDI

18 yaşındaki kız öğrenci E.D. ise İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısında ifade verdi. E.D.’nin savcılık ifadesinde M.M.D. ile birlikte pankart açarak slogan attıklarını söylediği öğrenildi. Sorguyu yapan Cumhuriyet Savcısı Gökhan Yolasığmaz, "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından E.D.’yi tutuklamaya sevk etti. Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, ifadesini aldığı E.D.’yi adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bıraktı. E.D., adli kontrol hükümleri çerçevesinde haftada bir gün karakolda imza verecek.

Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da adliyeye gelerek gözaltına alınan öğrencilere destek verdi.