Bilecik’te Hava Kalitesi

Bilecik’te Hava Kalitesi

Bilecik Çevre Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, hava kalitesinin hassas olan olan değerlere çıkarmak için çalışmaları sürdürdüklerini, Bilecik’in hava kalitesinden vatandaşların haberdar olmasını sağlayacaklarını belirtti.
Akat, konu ile ilgili açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) hakkında kapsamlı bir bilgilendirme çalışması başlattığını belirtti. Bakanlık tarafından Türkiye genelinde 169 ölçüm istasyonunda izlenen hava kalitesinin, gelişmiş ülkelerde kullanılan, sağlık etkilerinin de değerlendirildiği ve kamuoyu için daha anlaşılır bir yöntem olan hava kalitesi indeksi kullanılarak kamuoyu ile paylaşıldığını anlatan Murat Akat, "Bakanlığımız, hava kirliliği hakkında farklı kirleticilere ait ölçümleri partikül maddeler, karbon monoksit, kükürt dioksit, azot dioksit ve ozonu vatandaşla paylaşırken havadaki kirleticilerin derecelerine göre de hava kalitesinin iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli şeklinde görsel grafiğini açıklıyor. Bakanlık tüm ölçüm istasyonlarının indekslerini hesaplayarak sırasıyla www.havaizleme.gov.tr web sitesinden açıklıyor" diye belirtti.
VATANDAŞLARIMIZIN İÇLERİ RAHAT OLSUN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Akat, ayrıca konuyla ilgili olarak şu bilgileri aktardı.
“Bilecik ilinde bulunan hava izleme istasyonundan alınan bilgileri online olarak yine ilimizdeki led ekranlı panolardan yansıtmaya başlayacağız. Böylelikle internet ortamında online izleyemeyen vatandaşlarımızın da ilimizdeki hava kalitesinden haberdar olmalarını sağlayacağız. Bunun yanında il genelindeki tüm işletmelerde hava emisyonu konulu denetimlerimiz hız kesmeden devam etmektedir. Bununla ilgili kanun, yasa ve yönetmelikleri ihlal eden 5 firmaya toplamda 211 bin 160 TL idari para cezası uygulanmıştır. Aynı zamanda TÜBİTAK ile İl Müdürlüğü olarak protokol imzalandı. Bu kapsamda, hava kirleticiliği yüksek olarak değerlendirilen işletmelerde, önümüzdeki günlerde denetimlerimiz esnasında, TÜBİTAK ile birlikte baca gazı ölçümlerini yapacağız. Yine aynı şekilde egzoz emisyon denetimlerimiz de devam edecek. İlimizin hava kalitesini kesinlikle “hassas” diye tabir edilen değerlere ulaştırmak için gerekli önlemleri alacağız ve aldıracağız. Bu nedenle, ilimizdeki hava kirliliği yönünden vatandaşlarımızın içleri rahat olsun. Çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.”