Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Gündem

Bilim Kurulu Üyesi Özlü'den 'toplu taşına' uyarısı!

Normalleşme sürecinin başlamasıyla toplu taşıma araçlarındaki yüzde 50 yolcu taşıma kuralı da kaldırıldı. Özellikle büyük şehirlerde milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşımanın Koronavirüs sürecinde bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, virüs bulaşma riskinin çok fazlalaştığını söyledi.

Yayınlanma:

Özlü, “Kapalı bir alanda çok sayıda kişi bir arada bulunuyor. Sosyal mesafeyi korumaları zor. Yolcuların hepsi de dikkatli olmuyor. Bir kısmı maske takıyor bir kısmı takmıyor. Aynı yüzeye çok kişi dokunuyor. Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan” dedi.

Koronavirüs’le mücadele kapsamında toplu taşımanın zor yönetilecek işlerden bir tanesi olduğunu hatırlatan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, riskin yüksek olduğunu ama alternatifinin olmadığını belirtti. Haber Global’de normalleşme sürecini değerlendiren Prof. Özlü, toplu taşımanın bütün ülkelerin sorunu olduğunu açıkladı.

TOPLU TAŞIMADA RİSK YÜKSEK

İLGİLİ HABER Ticaret Bakanlığı Şah Per Oyuncak’a İthalat Yasağı Getirdi
Normalleşme sürecinin başlamasıyla toplu taşıma araçlarındaki yüzde 50 yolcu taşıma kuralı da kaldırıldı. Özellikle büyük şehirlerde milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşımanın Koronavirüs sürecinde bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, virüs bulaşma riskinin çok fazlalaştığını söyledi.

Büyük kentlerde ulaşımın ağırlıklı olarak toplu taşıma araçlarıyla yapıldığını dile getiren Prof. Tevfik Özlü şunları kaydetti:

“Toplu taşımada risk yüksek. Kapalı bir alanda çok sayıda kişi bir arada bulunuyor. Sosyal mesafeyi korumaları zor. Yolcuların hepsi dikkatli olmuyor. Bir kısmı maske takıyor, bir kısmı takmıyor. Bir kısmı burnunu dışarıda bırakıyor. Bir de aynı yüzeye çok kişi dokunuyor.

Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan. Kapalı ve havasız bir alan olma açısından büyük riskler taşıyor. Ama hayatımızdan kaldırmamız da mümkün değil. Çünkü insanlar işe gidecek. Herkesin bireysel aracıyla gitmesi mümkün değil.

Dolayısıyla bütün dünyada bu toplu taşıma sorununun çözümü zor olan bir konu. Yüzde 50 ile çalışması riski belki biraz daha azaltabilirdi. Sanırım toplu taşımada talep fazla, karşılamak için kapasite yetersiz. Onun için böyle bir uygulama gelmiş olabilir.”

Özlü, iş yerlerinin farklı zaman dilimlerinde vardiyalarını başlatmalarının ve evden çalışmanın toplu taşımanın yükünü azaltacağını söyledi.

NASIL KULLANILMALI

Vatandaşlardan mümkün olduğu kadar imkanları çerçevesinde toplu taşıma araçlarını kullanmamalarını isteyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanların gidecekleri yere yürüyerek ya da bisikletle veya kendi araçlarıyla gitmelerini önerdi. Toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalanların ise güvenli yolculuk yapabilmeleri için dikkat etmeleri gerektiğini belirten Özlü şöyle konuştu:

“Bir yere giderken toplu taşımanın çok yoğun olduğu saatlerden daha erken saatte çıkın. Dönüşte herkesin yüklendiği saatlerde değil, yarım saat geç binin. Bunun dışında havalandırma, hijyenle ilgili tedbirler alınması lazım. Ve mutlaka herkesin toplu taşıma araçlarında usulüne uygun olarak maske takmaları gerekir.

Eldiven kullanmayı önermiyoruz. Ama kullanılırsa yolculuk bittiğinde eldivenler çıkarılmalıdır. Ama en güzeli, araçlardan indikten sonra ellerimizi yıkamalı veya dezenfektan ile temizlemeliyiz.”

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler