Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı ‘’bölgesel İstişare Toplantısı’’ Yapıldı

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı ‘’bölgesel İstişare Toplantısı’’ Yapıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, küçük sanayicileri de organize sanayi bölgelerinde toplamak gerektiğini belirterek, ‘’Çünkü, KOBİ’lerimiz olmadan büyük sanayicimizin olma şansı yok’’ dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, 8. Bölge İl Müdürlükleri ile bağlı kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinin katıldığı ‘’İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’’, GSO ev sahipliğinde yapıldı.
Misafirlerine hoş geldiniz diyerek açılış konuşmasına başlayan Konukoğlu,’’62. Hükümet Programı’’, 10. Kalkınma Planı’’ ve ‘’Orta Vadeli Program’’ konularında düzenlenen bugünkü toplantıda ülkenin ve sanayicinin önünü açacak kararlar alınmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Hükümetin açıkladığı ‘’2015-2017 Orta Vadeli Programda’’ yer alan ekonomik hedefleri Türkiye’nin potansiyelini yansıtmaktan uzak olsa da bugünkü dünya koşullarında gerçekçi bulduklarını bildiren Konukoğlu, şunları kaydetti: ‘’Programda 2014 yılı sonu için büyüme hedefi yüzde 3,3’e çekildi. Sanayi Odası olarak bunu maalesef kabul edemiyoruz. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma ve 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmemiz için bizim yıllık ortalama büyümemiz yüzde 10’un üzerinde olmalıdır. Fakat dünyadaki ekonomik koşulları göz önünü aldığımız zaman sürdürülebilir olduktan sonra yüzde 3- 4’lük büyümeye de olumlu bakıyoruz. Ama Gaziantep olarak nasıl Türkiye’nin iki katı büyüyorsak, diğer şehirlerin de mutlaka bunu gerçekleştirmesi gerekiyor.’’
Türkiye’nin altıncı büyük ekonomik kenti olan Gaziantep’in geçen yıl 6,5 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Konukoğlu, bölge ülkelerinde yaşanan olumsuzluklara rağmen bu yılın ilk dokuz ayında ihracatlarının artarak 4 milyar 853 milyon dolara ulaştığına vurgu yaptı.
‘’KÜÇÜK SANAYİCİMİZ DE OSB BÖLGELERİNDE TOPLANMALI’’
Gaziantep’te 4 Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) dolu olduğunu, burada 800 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 120 binden fazla kişinin istihdam edildiğini bildiren Konukoğlu, 5. OSB’de arsa dağıtımını tamamladıklarını, şu anda orada 30 firmanın fiilen çalıştığını ve 70 firmanın inşaatının sürdüğünü anlattı.
Konukoğlu, toplantıya katılan bakanlık yetkililerine hitaben, ‘’2 yıl içinde orayı komple doldururuz. Yalnız oranın altyapısını hala yapamadık. Bundan dolayı Bakanlıktan destek bekliyoruz. Bugüne kadar verdiğiniz destekler için teşekkür ederiz. Yürüyen, koşan şehirlerin önündeki taşları temizlediniz ama bizim önümüzü biraz daha açar, yolumuzu asfaltlarsanız biz daha hızlı koşarız’’ diye konuştu.
Türkiye’de bir ilke imza atarak, Kilis ve Gaziantep arasında ortaklaşa ‘’Polateli-Şahinbey OSB’’yi kuracaklarına işaret eden Adil Konukoğlu, çalışmaların hızla sürdüğünü kaydetti.
AB’nin aldığı bir kararla 2016 yılı başından itibaren organize sanayi bölgelerinde üretilmeyen ürünlerin ithalatına müsaade etmeyeceğini bildiren Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bir sanayici olarak en büyük arzularımdan birisi; organize sanayi bölgeleri büyük çaplı sanayiciler için geçerli. Bizim 5-6 bin metrekare yere ihtiyacı olan küçük sanayicilerimizin de organize sanayi bölgeleri adı altında bölgelere toplamak zorundayız. Mesela Gaziantep’te küçük sanayi sitesi bölgesi var, çıkarılacak bir yönetmelikle buralar organize sanayi bölgelerine dönüştürülmesi lazım.Çünkü KOBİ’lerimiz olmadan büyük sanayicimizin olma şansı yok.’’
‘’BİLGİYİ ÜRETİME DÖNÜŞTÜRMELİYİZ’’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Gaziantep İl Müdürü Ferhat Güvel de konuşmasında, sanayi alanında bilgiyi üretime dönüştürmenin en önemli aracının üniversite-sanayi işbirliği olduğunu söyledi.
Güvel, şunları kaydetti: ‘’Kamu bu işbirliğini geliştirmek adına adımlar atmakta ve bu işbirliğininartırılmasını hedeflemektedir. Bu amaçla gerek 62. Hükümet Programı’nda gerekse 10. Kalkınma Planı’nda ülkemizin ekonomisini, sanayisini, insan kalitesini ve refah seviyesini yakından etkileyen bilim, teknoloji ve Ar-Ge konusunda verilecek desteklerin artırılarak devam etmesi planlanmaktadır. Ar-Ge harcamalarının GSYİH’daki payı 2012 yılında yüzde 0,53 oranındayken, bugün yüzde 1 civarındadır. Ülkemizin 2023 yılındakihedefi ise yüzde 3’tür. Bakanlığımızın KOSGEB ve TÜBİTAK üzerinden verdiği hibe ve deste programlarından, bölgemiz sanayicilerimizin en üst düzeyinde faydalanması en büyük temennimizdir.’’
Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas da Türkiye’nin 2023 yılında koyduğu ihracat hedefine ulaşabilmesi için yüksek katma değerli üretim modeline geçmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için Ar-Ge ve inovasyona daha fazla kaynak ayırmak gerektiğini belirtti.
Nas, ‘’Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olsun diğer kamu kuruluşları olsun Ar-Ge’ye ciddi kaynak ayırıyor. İşadamlarımız ve girişimcilerimiz yüksek katma değerli ürün üretmek için ciddi gayret sarf ediyor’’ diye konuştu.
Toplantının açılışına, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da katıldı.