Bilirkişi 'kusurlu' dedi savcı takipsizlik verdi

Bilirkişi 'kusurlu' dedi savcı takipsizlik verdi

SAMSUN'un Canik ilçesinde 2012 yılının Temmuz ayında sel fekaleti yaşanmış ve 13 kişi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili aralarında belediye başkanının da bulunduğu 12 kişi hakkında açılan soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, sel felaketinin ihmal değil, meteorolojik açıdan doğal afet olarak değerlendirilebileceğine kanaat getiren bilirkişi raporunu gerekçe gösterdi. Ancak, 8 Şubat 2015 tarihinde hazırlanan bilirkişi raporunda kamukurumlarıyla ilgili çarpıcı tespitlerin yer aldığı ortaya çıktı.

İnşaat mühendisi Doç. Dr. Serkan Nas, harita yüksek mühendisi Yrd. Doç. Dr. Kemal Çelik ve jeoloji yüksek mühendisi Yrd. Doç. Dr. Enver Akaryalı tarafından hazırlanan raporda Yılanlıdere üzerinde sel kapanının 2012 yılında meydana gelen selde tıkandığı, projelendirme ve uygulama aşamasında yanlış ve eksiklikleri görüldüğü, bu nedenle DSİ'nin yüzde 50 kusurunun bulunduğu belirtildi. Raporda ayrıca "Dere yatağında düşük kotta yer alan kaçak yapıların zamanında yıkılmaması ve kanalizasyon çalışmalarının yapılmaması nedeniyle Canik ve Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 20 ve 30 oranında kusurlu olduğu" denildi.

'ADALETE OLAN GÜVEN ELDEN ALINDI'

Enerji, Sanayi ve Maden (ESM) Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, cumhuriyet savcısının verdiği takipsizlik kararı sonrasında bilirkişi raporuna yeni ulaştıklarını anlatırken şöyle konuştu: "Her ne kadar bunun meteorolojik veriler açısından beklenenin üzerinde bir yağış olduğu vurgulansa da kamu kuruluşlarının da bu can ve mal kayıplarının meydana gelmesinde kusurlu olduğunu belirtmiş, hatta kusur dağıtımı da yapmış. 13 kişinin hayatını kaybettiği bir süreçte, bilirkişi raporunda tespit edilmiş olmasına rağmen takipsizlik kararı verilmesi insanların adalete olan güven duygularını da elinden almıştır."