Binlerce kişi yerinden edildi

Binlerce kişi yerinden edildi
Bangladeş'te turistik bir bölgede kurulduğu öne sürülen bir kampta kalan binlerce bmülteci zorla tahliye edildi

Bangladeş'in güneydoğusunda yer alan Cox's Bazar bölgesinde geçici kamplarda yaşayan Arakanlı mülteciler yetkililer tarafından çıkarılmaya zorlandı. Yetkililer tahliye ettirilenlerin 7 binden fazla olmadığını söylerken Bangladeş’in önemli gazetelerinden Prothom Alo yerlerinden edilenlerin 35 bin civarında olduğunu iddia etti.

Mülteciler 1990'lı yıllardan itibaren Cox's Bazar bölgesinde yıkılmak üzere olan evlere yerleşmişti. Kamptakiler genellikle balıkçılık yaparak geçiniyor.

Bangladeşl, yetkililer tahliyelerin kampın turistik bölgelerden Marine Drive Road'da kurulmuş olması sebebiyle gerçekleştirildiğini açıkladı. Tahliye kararı veren mahkemenin hakimi Cahid İkbal "Biz Başbakanlık'tan Marine Drive Road'un temizlenmesi yönünde verilen talimatları uyguladık. Arakanlı mültecilerin bölgede çeşitli suçlar işledikleri hakkında da bir çok şikayet aldık" şeklinde konuştu.

"Göçmenleri zorlamadık, yerleşimleri boşaltmalarını istedik ve onlar da kabul etti" diyen İkbal tahliye ettirilen mültecilerin sınır ötesine yollanmayacağını ve yetkili makamlardan mültecilere yönelik yardım talimatlarını beklediklerini ifade etti. Ancak Arakanlılar İkbal'in boşaltmaya zorlanmadıkları yönündeki iddialarını reddederek evlerinin yetkililerce yıkıldığını söyledi.

Arakanlı Mülteciler uzun yıllardır Myanmar'da yaşamasına rağmen ülke yönetimi onları Bangladeş'ten gelen yasadışı göçmenler olarak görüyor ve vatandaşlık vermeme konusunda ısrar ediyor. 1978'den beri 30 bin civarında Arakanlı Cox's Bazar bölgesine geldi ve iki resmi kampa yerleşti. 30 bin mülteci de resmi olmayan geçici kamplara yerleşti. Bu kamplarda mülteciler kısıtlamalar ve ucuz işgücü sömürüsüne maruz kaldı.

Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina Kasım ayında hükümetin mültecileri daha iyi bir yere yerleştireceğini söylemişti ancak yeni yerleşim yerinin neresi olacağına dair bilgi verilmemişti.