Binlerce vatandaşın borcu silinecek

Binlerce vatandaşın borcu silinecek
Hırvatların banka hesapları dahil olmak üzere temel hizmetlere ulaşımını sağlamak amacıyla binlerce kişinin borcunu silme kararı aldı.

"Yeni bir başlangıç" ismiyle anılan düzenlemede, hükümetle yapılan anlaşma kapsamında bankalar, telekom ve kamu operatörleri tarafından yaklaşık 60 bin vatandaşın borçları silinecek.

Yaklaşık 2,1 milyar kuna (20 milyon sterlin) değerinde ödenemeyen borç düzenlemeye katılan kurumlar tarafından silinecek ve kurumların kayıpları hükümet tarafından karşılanmayacak.

Silinecek borçların 35 bin kuna’nın (3 bin 500 sterlin) altında olması ve hane halkının aylık gelirinin yüksek bin 250 kuna’dan yüksel olmaması gerekiyor. Herhangi bir tasarrufu olan ya da mülk sahibi olan Hırvatlar bu anlaşmadan yararlanamayacak.

Hırvatistan'ın Başbakan Yardımcısı Milanka Opacic, söz konusu tedbirin 60 bin civarında vatandaş için geçerli olacağını ve böylece Hırvat vatandaşlarına borç yükü olmadan yeni bir başlangıç için şans verilmiş olacağını söyledi.

Bu programın, ödenemeyen borçları nedeniyle hesaplarına erişimleri geçen yıl Temmuz ayında dondurulan 317 bin Hırvat vatandaşın yüzde 20’sine fayda sağlayacağı tahmin ediliyor.

Başbakan Zoran Milanovic; "Bu, herhangi bir Hırvat hükümetinin bu zor problemi çözmeye çalıştığı ilk girişim ve bununla gurur duyuyoruz" dedi.