Bireysel Emekliliğe Katılım Artıyor

Bireysel Emekliliğe Katılım Artıyor

Uzmanlar, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) Türkiye’de kuruluşundan bu yana hızlı bir gelişme gösterdiğini ve yüzde 25 oranında sağlanan devlet katkısıyla sektörde 2015 Ocak ayı itibariyle yüzde 72 oranında fon büyüklüğü oluştuğunu vurguluyor.
Bireysel Emeklilik Sistemine, 2013 yılından bu yana uygulanan devlet katkısı sayesinde her geçen gün katılım artıyor. Bireysel Emeklilik Sisteminin, toplam 3 milyon 200 bin katılımcı ve 20,5 milyar Türk Lirası büyüklüğündeki fon miktarının 5 milyon katılımcıya ve 35,4 milyar Türk lirasına ulaştığı kaydedildi. Bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri için kamu sosyal güvenlik sisteminin büyük önem arz ettiğini söyleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Gülin Vardar Karasulu, “Türkiye’de bireysel emeklilik sistemine katılabilecek 18 yaşın üstünde yaklaşık 52 milyon bireyin bulunması sistemin büyüme potansiyelinin en önemli göstergelerinden biridir. Bireylerin emeklilikte refah seviyesinin artmasını ve uzun vadede yaşam koşullarının iyileşmesini hedefleyen sistemde, toplanan uzun vadeli fonlar dolayısıyla makroekonomiyi ve finansal istikrarı da olumlu yönde etkilemektedir” dedi.
Karasulu, bireysel emeklilik sektörünün bu yıl sonuna doğru yaklaşık 6 milyon 500 bin katılımcı ve 50 milyar Türk Lirası fon büyüklüğüne ulaşmasının beklendiğini belirtti. İşe yeni başlayanlar için uygulanması tasarlanan otomatik katılım ile sektörün gelişim hızının artacağını kaydeden Karasulu, şunları söyledi:
“Bu durum tasarruf oranını artırarak ekonomiye katkı sağlayacaktır. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü ile Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) ile işbirliği içerisinde 6 pilot şirket tarafından uygulamaya başlatılan bu çalışmanın sonuçları 2015 itibariyle netleşerek uygulamanın bu yıl sonuna doğru birçok şirket tarafından uygulanması hedeflenmektedir. 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren yeni Bireysel Emeklilik Sistemi yasasının vakıf ve sandıklardan aktarımı cezbedici hale getirici düzenlemeleriyle de sistemin 2023 yılındaki fon büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar Türk Lirası’na ulaşacağı beklenmektedir.”