BİRLEŞİK METAL-İŞ GREVİNİN ERTELENMESİ

BİRLEŞİK METAL-İŞ GREVİNİN ERTELENMESİ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko, metal işçilerinin grevinin Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün ertelenmesi ile ilgili olarak, “Grev hakkı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri dahil olmak üzere birçok uluslararası sözleşmenin güvencesi altındadır” dedi.
DİSK, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), TMMOB Şehir Planlamacıları Odası ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), Genel-İş Genel Merkezi’nde ortak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına DİSK Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Bayazıt İlhan katıldı.
DİSK Başkanı Kani Beko, 30 Ocak’taki Metal-İş grevinin hak olduğunu, yasaklanamayacağını belirterek, “Grev hakkı derhal iade edilmelidir” dedi. Bakanlar Kurulu’nun aldığı yasaklama kararının kendilerine göre darbe olduğunu söyleyen Beko, işverenlerin ve bazı sendikaların grev kararı ile paniğe kapıldığını öne sürdü. Beko, şunları söyledi:
“Yaşananlar sadece metal işçilerine değil, tüm işçi sınıfına karşı bir darbedir. Bakanlar Kurulu kararında erteleme dense de fiilen yasaklama anlamına gelen hak gaspı ile bir kez daha görülmüştür ki bu ülkede işçilerin grev hakkı bulunmamaktadır. Grev hakkı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri dahil olmak üzere birçok uluslararası sözleşmenin güvencesi altındadır. ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi’nin 1996 tarihli raporuna göre içinde metal sektörünün de bulunduğu çok sayıda sektör grev yasağı kapsamına alınamaz.”
KESK Genel Başkanı Özgen ise, Bakanlar Kurulu kararını kınadıklarını belirterek, “En temel hakkımız olan grev hakkımızı keyfi olarak, ‘milli güvenliği bozucu’ bir kavram altında tekçi, otoriter, yasaklayıcı, 12 Eylül hukukunun bir kez daha hayata geçirmek suretiyle bir kez daha yasaklamak istiyorlar” şeklinde konuştu.
Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu da, gereken tepkileri gerektiği zamanda veremediklerini söyleyerek, “Türkiye’nin kalbur üstü sermayesi, uluslararası şirketler, hükümet tarafından korunması gereken alanlar olarak değerlendirildi. Gecekonduda yaşayanlara, işçilere karşı korumak üzere değerlendirildi” ifadelerini kullandı.
TMMOB ve TTB de Birleşik Metal-İş grevine destek vereceklerini açıkladılar. İşçiler, ‘Yaşasın sınıf dayanışması’, ‘Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz’ şeklinde slogan attı. Basın açıklaması sırasında ‘Grev haktır, yasaklanamaz. Metal işçilerinin grev hakları derhal iade edilmelidir’, ‘MESS dayatmalarına hayır’ pankartları asıldı.