Birleşmiş Milletler "İstanbul" dedi

Birleşmiş Milletler "İstanbul" dedi

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda (ECOSOC) bir konuşma yaptı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un akil adamlar grubu niteliğindeki 26 kişilik 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'ne dair 'Seçkin Kişiler Yüksek Düzeyli Paneli'nde görev yapan Topbaş, 2015 sonrası, ana hedefin yoksulluğun, cinsiyet ayrımcılığının, insani değerlerden ve eğitimden yoksunluğun ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

YEREL YÖNETİMLERE YETKİ VURGUSU

Topbaş, "Sorunlarla yerelde temas edildiğine göre çözümün de yerelde olması lazım. Bunun için hükümetlerin yerel yönetimlere daha fazla yetki vermesi, kaynak ayırması, yerel yönetimlerle paydaş olarak, birlikte hareket etmeyi sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN KATILIMI SAĞLANMALI

Sadece merkezi yönetimlerin kararlarıyla insanları mutlu etmenin mümkün olmadığına vurgu yapan Topbaş, “Bizim de yerel yönetimler olarak karar süreçlerine vatandaşları katmamız gerekiyor" dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon toplantı sonrası Topbaş’ı makamına davet ederek bir süre görüştü. Ban, Topbaş’a BM nezdinde yerel yönetimlerin sesinin duyulmasına verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

CENEVRE'Yİ SOLLADI BOĞAZ EV SAHİBİ OLDU


Ban Ki-Moon'un önerisiyle gündeme gelen "2016 Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne ev sahipliği yapmak için başta İsviçre olmak üzere çok sayıda ülke aday oldu. İsviçre'nin bu konuda oldukça ısrarlı olduğunu belirten Ban-Ki-Moon, karar aşamasında Cenevre ve İstanbul arasında kaldıklarını ve değerlendirmeler sonunda İstanbul'u seçtiklerini belirtti.

YARDIM SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Dünya çapındaki insani yardım sistemini yenileme kararı alan BM, 'Yeni İnsani Yardım Sistemi'nin temellerinin atılması için düğmeye bastı. Çalışmalar için ilk adım 2016’da İstanbul’da gerçekleşecek zirvede atılacak. Görüşmelerde yardımların ve acil müdahalenin nasıl yapılacağı değerlendirilecek. Zirveye katılanların yardım sistemini şekillendirmek için fikirler sunması hedefleniyor.