BM Suriye'deki katliama sağır

BM Suriye'deki katliama sağır

Uluslararası yardım kuruluşları, Suriye'deki iç savaşta sivilleri koruyamayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne tepki gösterdi.
Aralarında "Save The Children", "World Vision" ve Oxfam’ın da bulunduğu 21 uluslararası yardım kuruluşu tarafından Suriye'deki iç savaşla ilgili olarak hazırlanan rapor açıklandı.

Raporda, dördüncü yılını dolduran savaşta sivillerin korunması ve ülkeye insani yardım ulaştırılması konusunda BMGK'nin geçen yıl toplam üç karar karar aldığına dikkat çekildi.

ÖLÜ SAYISI 220 BİN'E YÜKSELDİ

BMGK kararlarının Suriye'deki taraflar, BMGK üyeleri ve BM'ye üye diğer devletlerce uygulanmadığı ve yok sayıldığı belirtildi.

Raporda, 2014 iç savaşın başlamasından bu yana en kanlı yıl olarak tanımlandı. Geçen yıl en az 76 bin kişi hayatını kaybetti. Böylece ölü sayısı 220 bine ulaştı.

Ulaşılması zor bölgelerde yardıma muhtaç insan sayısı geçen yıl artış kaydederek 4,8 milyona vardı.

SURİYE KARANLIĞA GÖMÜLÜYOR

Aynı rapora göre Suriye’de iç savaştan sonra uydudan görülebilen ışıklar yüzde 83 oranında azaldı. Şam’da uydudan görülebilen ışıkların oranı yüzde 33; Halep, İdlib ve Rakka kentlerinde bu ise 97’ye varan oranlarda azaldı.

Raporda, 2014' te Birleşmiş Milletter Güvenlik Konseyi'nden çıkan tüm karar tasarılarına rağmen geçen yılın Suriye için ‘en karanlık yıl’ olduğu ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) de, şubat ayında yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan kitlesel kıyıma engel olamayan BMGK'yi eleştirmişti. Af Örgütü, 2014'ü insan hakları açısından tam bir felaket ilan etmişti.