Böbrek Taşlarına ’perkütan’ Yöntemi

Böbrek Taşlarına ’perkütan’ Yöntemi

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz “perkütan nefrolitotomi yöntemi” hakkında bilgi verdi.
Yrd. Doç. Dr. Açıkgöz, “Şiddetli böbrek ağrısına neden olan böbrek taşı, erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın olarak görülür. Böbrek taşı genellikle sancı¬ ile fark edilmektedir. Çok küçük boyuttaki böbrek taşlarını düşürmek için bol su içip koşan, zıplayan, ip atlayan, voleybol, basketbol oynayanlar aslında yanlış bir şey yapmıyor ama büyük taşları doğal yöntemlerle düşürmek çok zor bu gibi durumlarda taşları düşürmek için tıbbın yardımına ihtiyacımız var. Çünkü sert ve yaklaşık 2 cm’lik taşlardan bu şekilde kurtulmak genelde mümkün değil. Ses dalgaları ile taş kırma yönteminde, 2cm den büyük taşlarda başarı oranının düşük olduğu bilinmektedir” dedi.
Taşların büyük ve düşürülemiyor olması durumunda perkütan nefrolitotomi yöntemini uyguladıklarını söyleyen Dr. Açıkgöz, “Bu yöntemde genel veya bölgesel anestezi altında vücut dışından cilde yaklaşık 2 cm’lik bir kesi yapılarak direkt olarak böbreğe girilmektedir. Büyük taşlar bu girişten yerleştirilen özel cihazlar kullanılarak önce kırılır daha sonra da vücut dışına alınır. Bu ameliyat yönteminin en büyük avantajı büyük taşların tedavisinde kolaylık sağlanmasının dışında vücutta büyük bir kesi olmadığı için hastaların günlerce yatağa bağlı kalmasını gerektirmemesidir. Perkütan nefrolitotomi yöntemi, hastaların ameliyattan 6 saat sonra ayağa kalkmalarına olanak sağlamaktadır” diye konuştu.
Perkütan nefrolitotomi yönteminin açık cerrahi yöntemlerine göre çok daha avantajlı olduğunu söyleyen Yrd. Doç Dr. Abdullah Açıkgöz, gebelik ve kanama problemi olan hastalar dışında tüm hastalara bu yöntemi uyguladıklarını söyledi. Açıkgöz şu bilgileri verdi: “Perkütan nefrolitotomi yöntemini bölgesel anestezi (belden anestezi) ile yapan nadir kliniklerdeniz. 5 yılda 2 bine yakın vakaya bu yöntem uygulandı ve önemli bir başarı oranına sahibiz. Yüzde 99 oranında başarı sağlanan yöntem ile en sert ve böbreği kaplayacak kadar büyük olan taşlar bile rahatlıkla kırılabilmektedir. Bu yöntemin en önemli avantajlarından biri de iyileşme süresinin oldukça kısa olmasıdır. Hasta, ameliyat yapıldıktan 6 saat sonra ayağa kalkar dolaşır ve bir gün sonra da evine gidebilir. İyileşme süresi 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.”