Bölünmüş Yollarda Hız Limiti Arttırılması

Bölünmüş Yollarda Hız Limiti Arttırılması

Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğünce, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki taşıma kapasitesi yüksek ve bölünmüş yollar ile Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki bölünmüş yollarda hız artırımı konusunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile yazışma yapıldığı bildirildi.
Yazışmaya ilişkin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, UKOME kararının alındığı 2014 yılı mayıs ayından günümüze geçen süre içinde çevreyolları üzerinde yapılan hız ihlali uygulamaları ve hız ihlal tespit sistemleri ile yazılan trafik cezaları konusunda vatandaşların olumsuz tepkileri ile karşılanıldığı, diğer çevre illerde yapılan uygulamaların örnek gösterilerek hız artırımı yapılması konusunda çok sayıda talep alındığına dikkat çekildi.
Hız cezalarına ilişkin olarak Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itirazların, mahkeme tarafından değerlendirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Çevreyollarında uygulanmaya çalışılan 50-70 km/saat gibi herkes tarafından kolayca ihlal edilebilecek hız limitlerinin aşılması durumunda yazılan cezaların, çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz ve kabul edilemez olduğu, belirlenen hız limitlerinin ihtiyacı karşılamaması nedeniyle 19.02.2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan hız limitlerinin artırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının bulunduğu. Çevreyolu üzerinde yapılan düzenlemelerle, yaya geçişlerinin üst geçitlerle desteklendiği, kavşakların kaldırılarak trafik akışının dalcıklar ile kesintisiz akar duruma getirildiği. Çevreyolu üzerinde neredeyse sürücülerin yüzde 90’ından fazlasını kapsayacak ve cezalandıracak derecede hız limitlerini belirleyerek, trafiğe çıkan kişilere bu şekilde ceza düzenlemenin adil olmadığı gibi, sürücüleri taciz niteliği de taşıdığı. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi tarafından çevreyolu üzerinde bizzat yapılan gözlemde, 70 kilometre hızla seyreden bir araç sürücüsünün akan trafiği aksattığı, hızın azalması nedeniyle diğer sürücülerin yoğun tepkisi ile karşılaşılarak, hız artırımının mecburi hale geldiği; gerekçeleri ile haklı bulunarak, cezalar iptal edilmiş, bu kararlar diğer itirazlara emsal teşkil etmektedir” denildi.
“Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ilimiz merkezinden geçmekte olan D-200 Karayolu üzerine mevcut 8 ayrı noktadaki yaya üst geçitlere ilave olarak 3 ayrı noktada yeni yaya üst geçitleri yapılmış, yayaların üst geçitleri kullanmalarının sağlanması amacıyla üst geçitlerin bulunduğu karayolu kesimindeki orta refüj aralıklarına tel örgü yapılmıştır” ifadelerine de yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Yönetmelik değişikliği, sürücülerin talepleri, mahkeme kararları ve karayolları üzerinde yapılan yeni düzenlemeler göz önünde bulundurularak Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 100. maddesi uyarınca Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki taşıma kapasitesi yüksek ve bölünmüş yollar ile Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki bölünmüş yollarda hız artırımı konusunun ilgili birimlerinizce incelenerek, 21.01.2015 Çarşamba günü yapılacak UKOME Kurulu toplantısında görüşülerek, yapılacak hız artırımının, “İlimiz trafik düzeni açısından olumlu sonuçlar vereceği” değerlendirilmektedir.”