Borsada Kobani depremi

Borsada Kobani depremi

Piyasaların ekseni kaydı. Şimdiye kadar ABD Merkez Bankası’dan (FED) gelecek faiz artırım sinayallerini ana merkeze alıp, jeopolitik riskleri ara gündem maddesi olarak gören ve fiyatlamayan piyasalara Kobani gerginliği damga vurdu. Orta Vadeli Program’da (OVP) hedeflerin şaşmasına hazırlıklı olarak tepki vermeyen piyasalarda şimdiye dek fiyatlanmayan jeopolitik riskler ana unsur haline geldi.

Ülke genelinde yaşanan protestolar nedeniyle kayıplar yüzde 2’yi aşarken, BIST endeksi 73 binin altına sarktı. Uzmanlar gerilimin artması, HDP’nin geri adım çağrısında bulunmaması, sokağa çıkma yasaklarının son bulmaması ve Suriye sıcak çatışmaya girilmesi durumunda borsanın 68 bin seviyesinde dahi tutunamayacağını belirtiyor.

68 bin seviyesi kırılabilir

Marbaş Menkul Araştırma ve Vadeli İşlemler Müdürü Üzeyir Doğan, piyasaların yurt içi karışıklıklara odaklanarak diğer tüm gelişmeleri pas geçtiğini vurguladı. Önümüzdeki haftalara da sadece IŞİD gelişmelerinin damga vuracağını belirten Doğan “Ana gündem maddesi FED ve faizken, jeopolitik riskler ara gündem maddesi olmaktan çıktı ve ana gündem maddesi oldu. Piyasalar bu yeni senayoyu fiyatlamamıştı. Borsada 72 bin kritik seviye eğer bu kırılırsa aşağı yönlü 68 bin seviyelerine doğru hızlı bir haeket başlayabilir. Şayet Suriye ile sıcak çatışma başlarsa 68 bin seviyeleri dahi kırılabilirç Dolar tarafında ise yukarı yönlü trend devam ediyor. Kurda 2.34-2.35 seviyelerine doğru bir hareket olabilir” dedi.

OVP gerçekçi ve makul

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı ise Kobani‘deki son gelişmeler ve bunun yurt içine yansımalarının Borsa İstanbul’un pozitif Fitch faktörüne rağmen bayram sonrasında sert satıcılı bir açılış yaşamasına neden oldu,unu kaydetti. Bu nedenle de artık çözüm süreci ve IŞİD faktörünün iç içe geçmiş olduğunu vurgulayan Karayazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

“OVP ise güncel içsel ve dışsal şartlar dahilinde bir geri adım olarak değerlendirilebilir. Elbette % 5 büyüme hedefinin korunması çok daha heyecan verici olabilirdi. Ancak ne dünyanın ne bölgenin şartları bu hedefin gerçekleşmesini sağlamaya uygun değil. İç talep destekli bir büyüme ise dengesiz ve günü kurtarmaya yönelik olurdu. Bu bakıma OVP ‘yi gerçekçi ve makul görmek bence daha doğru.

Yurtiçi piyasalarda önümüzdeki haftalarda IŞİD faktörünün Türkiye yansımaları ve özellikle de Suriye’deki gelişmeler etkili olmaya devam edecektir. Başta ABD ve Türkiye olmak üzere tüm bölgesel unsurların üzerinde uzlaştığı bir ortak payda elbette en ideal senaryo ama bu gerçekleşir mi yaşayarak hep birlikte öğreneceğiz.”

Kurda aşağı yönlü hareket alım fırsatı doğurur

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da piyasalarda IŞİD olaylarının fiyatlandığını ifade ederek, BIST endeksinde 72 bin seviyesi kırılırsa 68.000-68.500 seviyelerine kadar geri çekilme olabileceğini belirtti. OVP’nin fiyatamaya hiç girmediğine dikkati çeken Karabulut “Bugünkü açıklamalar aslında malumun ilanı oldu. Dolar tarafında yukarı yönlü seyir devam ediyor. Kur 2.33’e doğru hareket edebilir. Aşağı yönlü hareketler ise alım fırsatı doğurur” diye konuştu.