Borsa'dan Bank Asya'ya şok!

Borsa'dan Bank Asya'ya şok!

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dün katıldığı bir programda, "Ziraat Bankası Bank Asya ile görüşmelere başladı, henüz görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur, biz bunu arzu ediyoruz" demişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut ise, akşam saatlerinde "Böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değildir... Kimin sahibi olduğu önemli değil.. Bir bankanın 2.8 milyar TL alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verip alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyoları yerine getirip getiremediğinin takibi söz konusudur. Başbakanlık nezdinde böyle bir tasarruf, böyle bir sorgulama, söyle bir alım girişimi yoktur" açıklamasını yaptı.

Bank Asya, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve mevduat çıkışı yaşayarak zor bir sürece girmişti.

17 Aralık'tan dünkü kapanışa kadar bankanın hisseleri yüzde 35 değer kaybetti.
Bu gelişmelerin ardından banka, Mart ayında, mevcut durumda 900 milyon lira olan sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma kararı alırken, aynı dönemde Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmeye başladığını ve sermaye artırımına QIB ile oluşabilecek ortaklık yapısına göre karar verileceğini açıklamıştı.

Ancak, Temmuz başında Reuters'ta yer alan haberde, Bank Asya'nın QIB ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmelerin sonlandığı ve Ziraat Bankası'nın katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında Bank Asya ile görüştüğü belirtilmişti.

Son olarak Sabah gazetesinde Temmuz sonunda yayımlanan bir haberde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Bank Asya'nın yurtdışından satın alınma noktasında olmadığını söylediği ifade edilerek Erdoğan'ın "Şu anda Bank Asya iyi bir konumda değil" ifadesine yer verildi.