Borsalardan çıkmak mantıklı mı?

Borsalardan çıkmak mantıklı mı?

Tommy Stubbington'ın The Wall Street Journal Türkiye'de (http://www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, Borsalar'dan çıkış için erken olup olmadığı sorgulanıyor.

Yatırımcıların geçtiğimiz hafta kaydedilen satış dalgasını hisse senedi piyasalarında son yıllarda görülen yükselişin sona ermesinden ziyade bir geri çekilme olarak değerlendirmesi ile küresel borsalar Pazartesi günü istikrar kazandı.

ABD borsaları güne pozitif başlarken Avrupa borsaları da ılımlı kazançlar elde eti.

Geçtiğimiz hafta ise S&P 500 iki yıldan uzun bir süredir görülen en büyük değer kaybını yaşamış, Avrupa borsalarında da benzer gerilemeler görülmüştü.

Yatırımcılar düşüşün arkasında tek bir faktör olmadığını söylemekle beraber arka arkaya negatif haberlerin gelmesinin piyasaları sarstığı görüşünde. Söz konusu duruma Ukrayna anlaşmazlığı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların artırılması, Portekiz'in en büyük ikinci bankası Banco Espirito Santo'nun içine çekildiği girdap ve Fed'in faiz oranlarını ne zaman artıracağına yönelik endişeler de katkı sağladı.

Yatırımcıların bir sonraki ekonomik veriler açıklanıncaya kadar temkinli olacaklarını söylemelerine rağmen birçok fon yöneticisi, önde gelen ekonomilerin iyi durumda olduklarını gösteren veriler nedeniyle borsada kalmaya devam ediyor.

Hafta içinde bir dizi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi açıklanacak. ABD de ise fabrika siparişleri, ticaret açığı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları var. Yatırımcılar ayrıca bilanço rakamlarını da takip etmeyi sürdürüyor.

UBS Global Asset Management şirketi Avrupa piyasalarından sorumlu baş ekonomisti Gregor Hirt geçtiğimiz hafta kaydedilen satış dalgasının ana tetikleyicisinin ABD GSYH verisinin güçlü gelmesi olduğunu savundu. Verinin beklentileri aşması faiz oranlarının beklenenden önce yükseltilebileceğine dair endişeleri yoğunlaştırmıştı. Gelişmenin işlem hacminin düşük olduğu yaz döneminde gerçekleşmesi de düşüşleri önleyecek şekilde piyasaya girecek alıcı sayısının az olduğu anlamına geliyor.

Hirt konu hakkında, "Yaz döneminde daha volatil işlemler görülmesi olağan dışı bir şey değil. Şu an yaşadığımız da geçici bir düzeltme gibi görünüyor," diye konuştu.

ABD'nin ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüdüğü açıklanmıştı.

Ancak 674 milyar dolarlık varlığı yöneten UBS Global Asset Management varlık sınıfları içinde borsaları favori göstermeye devam ediyor. Piyasaların yılın ikinci yarısında daha kırılgan olmasını bekleyen Hirt öte yandan Fed'in faiz artışı ufukta görünene dek büyük düşüşler yaşanmayacağı görüşünde:

"Fed'in ilk faiz artışı gelene dek büyük bir düşüş yaşanmayacaktır. Fed, faiz oranlarını 2015'in ikinci yarısında yükseltebilir. Bu da gelecek yılın ilk çeyreğine kadar piyasaların yükselmeye devam edebileceği anlamına geliyor."

Birçok yatırımcı hisse senedi piyasalarında sarsıntı yaşanmasını beklediklerini ancak tetikleyicinin ne olacağını öngöremediklerini söylüyor.

1.65 trilyon dolarlık varlık yöneten J.P. Morgan Varlık Yönetimi küresel piyasalar stratejisti Andrew Goldberg konu hakkında, "Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş nedeniyle yatırımcılar borsalara kendilerini güvende hissettiklerinden daha büyük oranda yatırım yaptı," diye konuştu.

Borsaların daha da yükseleceğini düşünen yatırımcıların satış yapması için bile iyi bir neden olduğunu söyleyen Goldberg, "Müşterilerime, borsadaki paylarının olması gerekenin çok üstünde olduğunu ve bu payı küçültmeleri gerektiğini söylüyorum," diye konuştu.

Goldberg'in verdiği bilgiye göre J.P. Morgan Varlık Yönetimi hala borsaları favori göstermeye devam etse de son aylarda hisse senedi piyasalarına ayırdığı payı düşürdü.

Prudential Financial'dan piyasa stratejisti Quincy Krosby, Jackson Hole toplantısına kadar yatırımcıların haftalarca 'geri durabileceklerini' söyledi. Wyoming'de düzenlenecek olan küresel merkez bankası yetkilileri toplantısında Fed Başkanı Janet Yellen faiz artış zamanına ilişkin daha net ipuçları verebilir. Kansas City Fed ev sahipliğinde düzenlenecek olan Jackson Hole toplantısı 21 Ağustos'ta başlayacak.

ABD'de Cuma günü açıklanan istihdam verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının endişeleri bir miktar yatıştırması ile Hazine tahvili fiyatları yükselişe geçmişti. ABD 10 yıllıklarının faizi yüzde 2,493 civarından işlem görüyor.

Şimdiye kadar ikinci çeyreğe ilişkin bilanço rakamlarını açıklayan şirketlerin yüzde 10 civarında kar büyümesine işaret etmesi nedeniyle Fed ve Rusya yaptırımlarının yol açtığı endişelere rağmen borsalardan uzaklaşmak zor görünüyor.