BTSO MESYEB Türkiye’ye rol model oluyor

BTSO MESYEB Türkiye’ye rol model oluyor

İnşaat, otomotiv, metal, enerji ve plastik sektörlerindeki 64 meslekte sınav ve belgelendirme tecrübesine sahip olan MESYEB, özellikle tekstil ve asansör başta olmak üzere yeni sektör ve mesleklerde de yetkisini genişletiyor. MESYEB, 26 Eylül 2018 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelecek olan tekstil sektöründeki 6 meslekte sınav ve belgelendirme yapmak için başlatılan kapsam genişletme çalışmalarını tamamladı. Merkez, TÜRKAK ve MYK akreditasyon ve yetkilendirme denetim süreçlerini de başlattı. MYK tarafından yetkilendirmenin yapılması ile birlikte Haziran 2018 itibariyle tekstil (Boyahane ve İplik Üretimi) mesleki yeterlilik belgesi için sınav ve belgelendirme hizmetine başlanması hedefleniyor.

ASANSÖR SEKTÖRÜNE MESYEB İMZASI

DOSAB’ta faaliyet gösteren MESYEB ayrıca kritik sektörlerden olan asansör sektörü ile ilgili 4 asansör mesleğinde mesleki eğitim ve belgelendirme sınavları yapacak. Türkiye’de kapasite ve teknik alt yapı olarak en gelişmiş asansör eğitim ve sınav merkezini kendi tesislerinde kuran BTSO MESYEB, şu anda ASO ile birlikte yürütülen 4 asansör mesleğindeki sınavlara devam ediyor. Bu mesleklerde de sınav yetkisi almak üzere başlatılan ve tamamlanmak üzere olan kapsam genişletme denetimlerinden sonra Haziran 2018 ayından itibaren mesleki yeterlilik belgesi verebilmek amacıyla sınav ve belgelendirme çalışmaları sürdürülecek. Merkezde bulunan asansör eğitim ve sınav merkezinde BUTGEM tarafından yapılacak ‘Meslek Edindirme’ eğitimleri ile her 2 ayda bir yaklaşık 25 asansör teknisyeninin sektöre kazandırılması hedefleniyor.

MESLEK SAYISI ARTIYOR

BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine göre mevcut 64 mesleğe ek olarak; tekstil, asansör, inşaat ve metal sektörlerinde 14 meslekte kapsam genişletme başvurusunu MYK’ya yaptıklarını ve yetkilendirme denetimi aşamasına gelindiğini söyledi. Ramazan Karakök, “Yeni mesleklerin onaylanmasıyla BTSO MESYEB’in sınav ve belgelendirme yetkisi olduğu meslek sayısı 78 olacak” dedi.

HEDEF 35 BİN BELGELENDİRME

Genel Müdür Ramazan Karakök, Türkiye’nin ara eleman değil aranan eleman yetiştirmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. MESYEB’in BTSO’nun üyelerine değer katan önemli projelerinden biri olduğunu belirten Karakök, merkezin kısa bir zamanda önemli işlere imza attığını ifade etti. Ramazan Karakök, “Kalite ve nitelikten ödün vermeden kapasitemizi her geçen gün arttırarak, 2018 yılı sonunda verilen mesleki yeterlilik belgesi sayısını 35 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

MESYEB 46 İLE HİZMET VERİYOR

BTSO MESYEB’in yalnızca Bursa’da değil, Türkiye genelinde sınav ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirdiğini kaydeden Karakök, Elazığ’dan İzmir’e, İstanbul’dan Antalya’ya kadar Türkiye’nin 46 farklı ilinde hizmet sunduklarını söyledi. Türkiye’nin büyük inşaat projelerinde sorumluluk almış firmaların çalışanlarının mesleki yeterlilik sınavlarının da BTSO MESYEB tarafından gerçekleştirildiği bilgisini veren Karakök, “BTSO MESYEB’i ulusal alanda hizmet veren bir yapıya kavuşturduk. Böylesi büyük projelerde görev almaktan ötürü gururluyuz” diye konuştu. Otomotiv sektörü ana sanayi firmalarının da çalışanlarının belgelendirme işlemlerinin BTSO MESYEB tarafından yapıldığını dile getiren Karakök, “Üretimi hiçbir şekilde aksatmadan buradaki çalışanlarımızın sınav ve belgelendirme işlemlerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz” dedi.

2020 YILINA KADAR ÜCRET ALINMAYACAK

MYK verilerine göre, Türkiye genelinde şu ana kadar 300 binin üzerinde çalışanın mesleki yeterlilik belgesi aldığını belirten Ramazan Karakök, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu olan 81 meslek bulunduğunu belirtti. MESYEB’in söz konusu 81 mesleğin 58’inde belgelendirme hizmeti sunduğuna dikkat çeken Karakök, “Artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için yapılan denetimlerde idari para cezaları uygulanıyor. Bu tarz cezalarla karşılaşmamaları adına tüm işverenleri ve çalışanlarımızı kurumumuzun hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyorum” dedi. Ramazan Karakök, zorunluluk kapsamındaki 161 meslekte sınav ve belge ücretlerinin tamamının 2020 yılının sonuna kadar İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağını da vurguladı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ BTSO MESYEB

MYK tarafından şimdiye dek 754 meslekte ulusal mesleki yeterlilik standartlarının belirlendiğini dile getiren Karakök, Türkiye genelinde 120’nin üzerinde yetkili belgelendirme kuruluşu bulunduğunu söyledi. MESYEB’in kapsam bakımından Türkiye’nin en büyüğü olduğunu ve en yakın belgelendirme kuruluşuna göre 25 ilave meslekte daha yetkisi bulunduğunu vurgulayan Karakök, “Modern sınav ve eğitim alanlarına sahibiz. Geçen yıl yeni hizmet binamızın da devreye girmesiyle çok daha etkin ve verilmli bir şekilde çalıştık. Başta asansör alanında olmak üzere tekstil, lojistik ve inşaat sektörlerinde önemli çalışmalarımız olacak” dedi.