Bu plan Ankara'yı harekete geçirdi!

Bu plan Ankara'yı harekete geçirdi!
IŞİD'in Telabyad'ın çekilmesinin ardından Kobani-Telabyad hattını birleştiren PYD'nin, bölgenin Arap ve Türkmen ağırlıklı demografik yapısını değiştirmek ve yönetimini kendisine bağlamak için başlattığı girişim, Türkiye tarafından uluslararası platforma taşınıyor.

TÜRKMEN HASSASİYETİ İLETİLDİ

Türkiye Telabyad'daki Türkmenlerin bulunduğu bölgelere Kürt nüfusun kaydırıldığına ilişkin gelişmeyi Washington'a bildirdi.

Akşam'ın, Dışişleri Bakanlığı kaynakları ve diplomasi çevrelerinden edindiği bilgiye göre, ABD ve uluslararası çevrelerle kurulacak temaslarda Ankara'nın masaya koyacağı eylem planı, yedi ana başlıktan oluşuyor.

YÖNETİM ÖSO'DA OLMALI

Ankara, "güvenli bölge" ile PYD'nin oldu bittiye getirerek Suriye topraklarından koparılmış "otonom yapılanma" tehdidi engellenecek. Başta Telabyad olmak üzere, IŞİD'in çekildiği bölgelerin yönetiminin ÖSO'ya verilmesi istenecek.

Demografik yapı güvencesi PYD'nin ve bölgedeki diğer grupların, "de facto" oluşumlarına izin verilmemesi istenecek. Suriyeliler'in, güvenli şartlarda geri dönüşünün sağlanması istenecek. Yeni göç hareketlerine karşı, uluslararası boyutta sorumluluk alınması istenecek. Suriye'de kurulacak bir geçiş hükümetinin ardından Suriye halkı tarafından verilmesi gerektiği vurgulanacak. (Akşam)