BUİGDER'den Berhan Soner tepkisi

BUİGDER'den Berhan Soner tepkisi

"Kamuoyuna;
Toplumun haber alma organı olan basın kuruluşlarının ve mesleğini icra eden basın mensuplarının üzerindeki baskının gün geçtikçe daha fazlalaştığını görmekteyiz. Toplumun haber alma özgürlüğünü kısıtlayan bu anlayış, basın hak ve özgürlükleri açısından ülkeyi  demokrasiden uzak bir noktaya taşımaktadır.
Gazetecilerin gazeteciliklerinin sorgulanmasının ardından, basın yayın adına internet alanı sağlayıcılığı da bir suç unsuru sayılmıştır.
Nilüfer Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, ÇGD Bursa Şube eski Başkanı ve Bursa İnternet Gazetecileri Derneği üyesi Berhan Soner'in 11 Ağustos günü tutuklanması da bu suça istinaden gerçekleşmiştir. Berhan Soner ifadesinde bir internet sitesine domain hizmetini sağladığını, bunun gibi onlarca site için aynı hizmeti sağlamaya devam ettiğini fakat içerik olarak sitelerde herhangi bir faaliyetinin olmadığını, bunu iş olarak yaptığını, Gezite.org internet sitesini de Barış Yıldırım için aldığını ve içeriğini onun hazırladığını söylemesine rağmen 'kuvvetli suç şüphesi kanaati' ile tutuklanmıştır.
Sattığı arabanın hırsızlıkta kullanılması üzerine arabayı satan galerinin suçlanması ne kadar akıl ve mantık dışı ise, Nilüfer Belediyesi bünyesinde müdürlük vasfı bulunan Berhan Soner'in kaçma şüphesi ile tutuklu yargılanmasına karar verilmesi de o kadar akıl ve mantık dışıdır.
Geçtiğimiz günlerde bursamuhalif.com editörü Ozan Kaplanoğlu'nun tutuklanması da basının üzerinde sallanan bir kılıç olduğunu açıkça göstermektedir.
Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak; gazeteciliği meslek sorumluluğu ile layıkıyla yapmaya çalışan gazetecilerin akıl ve mantık dışı suçlamalarla gazetecilik onurunun ayaklar altına alınmasına ve somut kanıtlara dayanmadan gazetecilerin tutuklanmasına karşı olup, haksız yere tutuklanan Berhan Soner'in de yanında durduğumuzu bildiriyor, Soner'in en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşmasını ve gazeteciler üzerindeki baskıların sona ermesini talep ediyoruz..."


BUİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ekinci YILMAZ