Bundan sonra kaza yapan yandı!

Bundan sonra kaza yapan yandı!

Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Körükçü, trafik sigortasındaki teminat ve ödeme şartlarının değiştirilmesi nedeniyle sigorta şirketlerinin poliçe fiyatlarına fahiş oranda zam yaptığını söyledi. Ali Körükçü, "Yeni dönemle poliçelerde teminatların yükseltilip, kapsam genişletilmesi sonucunda fiyatlar uçuşa geçti. Yeni düzenleme sonrasında kaza yapan ve bunun karşılığında hasar ödemesi alan sürücü, poliçesini yenilemek istediğinde, karşısına 900 ile 1000 TL gibi prim ödemek zorunda kalacak" dedi.

200 TL'LİK SİGORTA 2000 TL OLDU

Yapılan düzenleme ile 'eşdeğer parça' kullanımıyla yapılan onarımlar ve kazalardaki aracın değer kaybından doğan zararların da artık sigorta kapsamına alındığına dikkati çeken Ali Körükçü, "Sigorta kapsamındaki genişletme ise primlere direkt yansıdı. Düzenlemeden sonra Zorunlu Trafik Sigortası 2 yılda 10 kat zamlanmış oldu. İki yıl önce aracın kayıtlı olduğu şehir, araç sahibinin yaşı ve sigorta geçmişine göre trafik sigortası yapılmaya başlandı. Bu düzenleme ile primler yüzde 50'ye yakın arttı. 2 yıl önce 200 liraya trafik sigortası yaptıran sürücü, şimdi yaklaşık 2000 TL ödüyor" diye konuştu.

ARAÇ DEĞER KAYIPLARINA DİKKAT

Genel Başkan Ali Körükçü, kaza yapan aracın değer kaybının da tüketicileri mağdur ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Kasko ve araç değer kaybı ilişkisine bakıldığında; genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Bu nedenle de kasko sigortasından talepte bulunulamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer vermekte. Araç değer kaybı için güvence veren şirketler, bu kaybı karşılayarak araç sahibini rahatlatacaktır. Bu nedenle kasko teklifi alırken teminatlar sorgulanmalı."