Burdur Gölü’nden Sevindirici Haber

Burdur Gölü’nden Sevindirici Haber

Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Başkanı Dr. Dt. Süleyman Faki, Burdur Gölü’nde yapılan çalışmalar sonucu göl su seviyesinin 12 santimetre yükseldiğini açıkladı.
DSI’nin Burdur Gölü’nde gerçekleştirdiği düzenli su seviyesi ölçümleri kapsamında su seviyesinin 12 cm yükseldiğinin tespit edildiğini kaydeden Dernek Başkanı Süleyman Faki, “Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği olarak, Burdur Gölü ile ilgili nasıl bir çalışma yapılmalı, neler yapılmalı ki, verimli etkin ve sonuç alıcı olsun, dernek olarak bunun gayreti içindeyiz. Burdur Gölü ile ilgili her gelişmeyi yakinen takip ediyoruz, değerlendiriyoruz. Bu toplantımız da da sizleri ve kamuoyunu iki konuda bilgilendirmek istiyoruz. Mevsimsel de olsa son yağışların etkisiyle Burdur Gölü’nde su seviyesinde 12 cm’lik bir yükselme kaydedilmiştir. DSI’nin Burdur Gölü’nde gerçekleştirdiği düzenli su seviyesi ölçümleri bunu ortaya koymuştur” dedi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIK MÜSTEŞARI BURDUR’A GELİYOR
Başkan Süleyman Faki, konuşmasının devamında 2 Şubat 2015 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça’nın Burdur’a gelerek, incelemede bulunacağını ve toplantı gerçekleştireceğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kurtarılması planlanan göller için oluşturduğu Acil Eylem Planı’nın pilot ili olan Burdur’da, ilk adımların atılacağını vurgulayan Başkan Faki: “Bu tabloyu dikkatle izliyoruz. Burdur Gölü ile ilgili diğer bir gelişmeyi de paylaşmak istiyoruz. Göle Yas ve Su Orucu Projelerinin devamı olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde Milletvekilimiz Bayram Özçelik ve dernek yöneticilerimiz başta Şafak Türkel olmak üzere yaptığı çalışmalar sonucunda ülkemizde 70’e yakın gölün kurtarılması Acil Eylem Planı’na alınması gündeme gelmişti. Bu çerçevede Burdur Gölü pilot bölge olarak seçilmiş ve ilk çalışmasının Burdur’da başlatılmasına karar verilmişti. Bu çalışmalar ilk meyvesini vermeye başladı. 2 Şubat 2015 pazartesi günü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça şehrimize gelerek, Burdur Gölü’nde çalışmalar başlatılacaktır. Bu süreçte Milletvekillerimiz, Burdur Valiliğimiz, baita Burdur Belediyemiz ve Başkanımız Sayın Ali Orkun Ercengiz olmak üzere resmi ve sivil toplum kuruluşlarımız her zaman yanımızda oldular, katkı sundular. Burdur Gölü ile ilgili duyarlılık gösteren, çalışma yapan, katkı sunan başta Burdurlular olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı canla başla sürdüreceğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.
İLERİ ARITMA İLE GÖL SUYU KİRLENMEYECEK
Burdur Belediyesi Arıtma Tesisisi’nin ileri biyolojik arıtmaya geçtiği zaman, Burdur Gölü’nün kirlenmesine engel olacağını vurgulayan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Burada aslında bir ulusal farkındalığı yaratmak için 30 Mart 2014 günü göreve geldiğimiz günden itibaren birlikte omuz omuza çalıştık ve siyaset olarak genel siyasetin de bu işe ortak olması için elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. DSİ’nin bu işin farkında olarak Burdur Gölü’nün ve 70’e yakın ülke genelindeki gölün, kurumasının önüne geçilebilmesi için Acil Eylem Planı içine alınması da bizim için sadece Burdur Gölü için değil ülke açısından olumlu bir gelişmedir. Zira, hem ekolojik hayat açısından hem de bizden sonraki nesle bırakacağımız miras açısından çok önemli bir adım atılmış olduğunu düşünüyorum. Biz sadece Burdur Gölü’ne gelen kaynakları açarak, Burdur Gölü’nü kurtarma şansımız yok, biz bir adım daha attık, çökeltme esaslı olarak Burdur Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisimizi ileri biyolojik arıtmaya geçilebilmesi için ilk hamlemizi yaptık. Bürokrasi de işler biraz ağır ilerliyor, piyasadaki kadar hızlı hareket edemesek de büyük bir ihtimalle 2015 yılı içinde projelendirilerek, 2016’nın ilk yarısının sonunda göle artık kirlilik yaratan, kentin evsel atıklarının ulaştığı, eski yöntemli arıtma tesisinden de umut ediyorum, ileri biyolojik arıtma ile kurtulacağız. Burdur Gölü’ne bundan sonra deşarj edilen suyun, en azından göle kirlilik yaratmayan nitelikte olması için o çalışmayı da başlattık” dedi.
Burdur Gölü’nün cazibe merkezi olması için çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Başkan Ercengiz, “Gönül istiyor ki, Burdur gölü sadece burada kalmasın, Burdur Gölü bir cazibe merkezi olsun, zaten göl kenarında yaptığımız çalışmaların asıl amacı da buydu. Burdur Halkı’nı Burdur Gölü ile yeniden buluşturabilmekti, bir iskele çalışması başlattık, yürüyüş yolları, o alan içinde biraz yapısını ve çehresini değiştirmek için çalışma başlattık hemen kendisini gösterdi. Burdurlular göle yeniden ilgi duymaya başladı. Eğer Burdur halkı gölü sever ve ilgi gösterirse, sizler, bizler gibi sahip çıkacaktır ve Burdur Halkı’nın göle sahip çıkması bir belediye başkanının veya derneğin yapacaklarından daha büyük olacaktır. Bu anlamda omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Basın toplantısı gazetecilerin sorularının yanıtlanması ile sona erdi.