BURPAS 2017’nin ilk yarısını değerlendirdi

BURPAS 2017’nin ilk yarısını değerlendirdi

Hayat Lokantası’nda gerçekleşen basın toplantısında konuşan BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, “Yurtdışı talep itibarıyla Ocak – Haziran 2017 döneminde sektörümüzün ihracatındaki artış dış faktörlerdeki olumsuzluklara rağmen devam etmekte olup ilk 6 aydaki artış oranı yüzde 10’a yaklaşmıştır” dedi.

2017 yılı ilk yarısında küresel ekonomide bazı belirsizliklerin canlılığını koruduğunu belirten Biliktü şunları söyledi: “Özellikle hükümetimizin 2017 yılı başından bu yana aldığı ve en önemlisi reel sektör odaklı önlemler; küresel ticaretteki yavaşlama ve diğer mevcut riskler gibi baskı yaratan unsurlara karşı dengeleme işlevi üstlenmeye devam etti. Dolayısıyla 2017 ilk yarıda plastik sektör büyümesinin temelde yurtiçi talebe bağlı geliştiği görülmektedir.”

“İLK 3 SIRADA IRAK, ALMANYA VE İSRAİL VAR”

BURPAS Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Biliktü, plastik mamul ihracatında ilk 3 sırada Irak, Almanya ve İsrail olduğunu belirtirken, son dönem ihracatında ise Bulgaristan’ın yüzde 29, Cezayir’in yüzde 23, İsrail’in yüzde 13 oranında bir artış sağladığını ifade etti.

Biliktü, “Sonuç itibarıyla 2017 ilk yarıyılında plastik sektörünün büyümesinde tedarik sağlanan beyaz eşya, otomotiv, ambalaj, inşaat, elektronik gibi sektörlerin desteğine de bağlı olarak iç talep yönlü olduğu ifade edilebilir. Zira yurtiçi siparişlerde belli bir stabilite sağlanmıştır. Yatırım ve ihracat tarafının ise hala toparlanma evresi içinde olduğu, dolayısıyla bu yıl olmasa da orta vadede sektör büyümesini sürükleyici unsurlar arasında yer alacağı öngörülmektedir” şeklinde konuştu.

Sektörün çeşitli problemlerinin de olduğunu ifade eden Biliktü, “Karşı karşıya kaldığımız sıkıntılar ise kur riski başta olmak üzere, sektöre hammadde girişinin dövizle yapılıp iç piyasaya TL cinsinden satılması, vadelerin uzunluğu, düşük kar marjları, sermaye birikiminin yetersizliği, üretim verimsizlikleri, yetersiz insan kaynağı olarak sıralanabilir. Plastik ve ambalaj sektörüne Bursa açısından bakacak olursak ise otomotivden tekstile, gıdadan kimya sanayine kadar Bursa’daki sektörel çeşitlilik durumu itibariyle ürünlerimize her alanda talep devam etmektedir” dedi.

,

“NAYLON POŞETLER 2019’DA PARAYLA SATILACAK”

2019 yılından itibaren naylon poşetlerin marketlerde para ile satılmaya başlanacağını belirten Biliktü şöyle konuştu: “Bu konuda Çevre Bakanlığı’nın Plastik Atık Yönetmeliği 1.1.2019 tarihinde yürürlüğe girecek. Çevrenin korunması amacıyla alınan bu kararın yürürlüğe girmesi tüketiciyi ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. Çünkü 200 metrekarenin üzerindeki marketlerde poşetin parayla satılacak olması marketlerin işini de olumsuz yönde etkileyecektir.”

“BİLİKTÜ’DEN BTSO SORUSUNA CEVAP”

BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, soru cevap bölümünde, “BTSO seçimleri yaklaşıyor. Önümüzdeki dönemde görev almayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir soruya da, “Şu anda başarılı bir BTSO Yönetim Kurulu var. Bizler de sektörümüzün meseleleri ile kendileriyle sürekli temas halindeyiz. Kısmet diyelim” sözleriyle cevap verdi.